Az első negyedévben szezonális kiigazítással 3,8 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez képest, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,3 százalékkal. A negyedéves csökkenés mértéke a legnagyobb az összehasonlítható alapon vezetett statisztikák 1995-ös kezdete óta.

Az előző negyedévben, 2019 negyedik negyedévében az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal, az uniós 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison.

Negyedéves bázison a legnagyobb mértékben a franciaországi GDP csökkent az első negyedévben, 5,8 százalékkal. A szlovák GDP 5,4 százalékkal, a spanyol 5,2 százalékkal, az olasz pedig 4,7 százalékkal esett. Negyedéves bázison a GDP csak Bulgáriában és Romániában emelkedett 0,3 százalékkal, valamint Finnországban 0,1 százalékkal. A lengyel GDP 0,5 százalékkal csökkent, a magyar az Eurostat becslése szerint 0,4 százalékkal, a csehországi pedig 3,6 százalékkal.

A tavalyi első negyedévvel összevetve az idei első negyedévben szezonális kiigazítással 3,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az euróövezetben és 2,6 százalékkal az EU-ban. Az előző negyedévben, a tavalyi negyedikben 1,0 százalék volt az euróövezeti és 1,3 százalék az uniós GDP-növekedés éves bázison.

Az első negyedévi éves GDP-csökkenés az euróövezetben és az EU-ban is 2009 harmadik negyedéve óta a legnagyobbnak bizonyult. Akkor az euróövezetben 4,5 százalékkal, az EU-ban 4,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék éves bázison.

A nagyobb nemzetgazdaságok sorában a legnagyobb mértékben a francia, az olasz és a spanyol GDP esett vissza éves bázison az első negyedévben, 5,4, 4,8 és 4,1 százalékkal. Szlovákiában is 4,1 százalék volt az éves GDP-csökkenés.

Romániában 2,7 százalékkal, Litvániában 2,5 százalékkal, Bulgáriában 2,4 százalékkal nőtt az első negyedévben a GDP éves bázison. A lengyel GDP-növekedés 1,6 százalék volt az első negyedében, a csehországi pedig 2,2 százalékkal csökkent. A magyarországit az Eurostat 2,0 százalékos növekedésre becsülte.