Az Európai Bizottság javaslatot terjeszt be az egységes európai pénzügyi felügyelet megteremtésére, amelyben alapvető szerepet szán az Európai Központi Banknak (ECB) - erősítette meg a múlt héten kiszivárogtatott híreket José Manuel Barroso, a testület elnöke az Európai Parlamentben (EP) tartott évértékelő beszédében. Ha az új rendszert bevezetik, azzal minőségi ugrást érhetnek a bankunió megteremtése felé.

A szabályozás szerint az ECB minden eurózónás bank felett ellenőrzési jogot kapna, továbbá ernyője alá kerülhetnek azok az uniós pénzintézetek is, amelyek székhelye az EU-ban (leginkább Nagy-Britanniában, Svédországban) van és elfogadják felügyeletét. Az európai jegybanknak joga lenne felállítani egy alapot, amelyre támaszkodva bezárhatná a becsődölt bankokat és teljes felhatalmazást kapna az eurózónában elhelyezett betétek védelmére.

A görögök maradhatnak, új alapszerződés kell

Barroso elmondta azt is, hogy Görögország az eurózóna tagja maradhat, ha minden kétséget kizáróan elkötelezi magát a reformok mellett és meggyőzi eurózónás társait arról, hogy minden erejével az euró megtartásán munkálkodik.

Az Európai Uniónak a nemzetállamok föderációjává kell alakulnia, mihez meg kell változtatni az alapszerződést. Ez utóbbira azért is szükség van, hogy a monetáris unió kiteljesedhessen - mondta az EB elnöke. Barroso gigantikus kihívást jelentő feladatot vázolt fel az EP tagjai előtt - összegezték véleményüket röviden a beszéd után elemzők a Reutersnek.