Lecsapott a gyógyszerkommandó

Lengyelországban ipari mérteket öltött a gyógyszerek felvásárlása hamis papírokkal a gyógyszertárakból, majd exportja az árkülönbségből fakadó magas nyereség reményében.
Barabás Júlia, 2018. november 29. csütörtök, 06:20
Fotó: Pixabay

Lengyelországban egyre nagyobb gondot okoz néhány gyógyszer, köztük életmentő készítmények hiánya - adta hírül a gazeta.pl. A gyógyszerészeknek gyakran meg kell osztaniuk a még meglévő készleteiket, mert országszerte hiánycikk például az inzulin, egyes trombózis elleni szerek, vérnyomáscsökkentők és a szívműködést megindító készítmények.

A gondot az okozza, hogy ezeket a lengyelországi árnál jóval drágábban lehet külföldön eladni, így a tisztességtelen nagykereskedők és gyógyszerészek sokat nyerhetnek az exporton. A hatóságok november közepén kilenc vajdaság területén csaptak le illegális gyógyszer-kereskedelmi láncolatokra. Összesen 120 gyógyszertárat, számlairodát, lakást és más helyiséget kutattak át, 11 személyt letartóztattak.

A rendőrség szerint a maffia úgy működött, hogy hamis dokumentumok alapján vásároltak gyógyszereket az ország egész területén, hogy azokat később külföldre vigyék. Elsősorban onkológiai, antitrombotikus, kardiológiai és más szerekről van szó.

Mint a nyomozás megállapította, a bűnözők egymással folyamatosan kapcsolatban voltak egymással, átlagosan 14-200 ezer zlotyért (1,05-15 millió forint) vetek gyógyszereket havonta. Az illegális export pedig elérte a havi 10 millió zlotyt (750 millió forint).

HOZZÁSZÓLÁSOK