Váratlan hírt közölt az USA

Gyorsult az amerikai magánszektor növekedése októberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szerdán közölt előzetes adatai szerint.
Szepesi Anita, 2018. október 24. szerda, 16:50
Fotó: Unsplash

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 54,7 pontra emelkedett októberben az előző havi 53,5 pontról. Elemzők 54 pontot vártak.

A feldolgozóipari BMI 55,9 pontra nőtt a szeptemberi 55,6 pontról. Szakértők romló mutatóra, 55,5 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI háromhavi csúcsra, 54,8 pontra emelkedett, 0,9 ponttal haladja meg a szeptemberi 53,9 pontot - írta az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: októberben újra erőre kapott a gazdaság, a növekedés évesített üteme 2,5 százalékra rúgott, ami jó előjel, újabb erős gazdasági növekedéssel együttjáró negyedévet ígér.

A növekedést azonban fékezi a kapacitások és a megfelelően képzett munkaerő hiánya. A kereslet növekedését a belső fogyasztás hajtja, miközben az export stagnált a vámemelések következményeként.

Az amerikai gazdaságnak a kereskedelmi problémákkal szemben mutatott rugalmassága és az árnyomások erősödése még inkább alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén még egyszer kamatot emel - vélte Williamson.

Fotó: Brandon Mowinkel/Unsplash

HOZZÁSZÓLÁSOK