Az ukrán hadsereg kivonja erőit Debalceve városából, amelyet teljesen bekerítettek és tegnapi hírek szerint részben el is foglaltak az oroszbarát szeparatisták - jelentették orosz hírügynökségek a helyi egységek parancsnoka, Szemen Szemencsenko Facebook-bejegyzésére hivatkozva. A csapatok kivonása folyamatban van a visszavonulás szervezetten, terv szerint folyik - tudatta a tiszt az internet nyilvánosságával.

Szemencsenko eloszlatta az ukránok és barátaik minden maradék illúzióját a helyzettel kapcsolatban, ugyanis megjegyezte, hogy sem a környező kisebb településeket, sem a várost és az azokat összekötő utakat nem tudják ellenőrzésük alatt tartani. Minden ezzel kapcsolatos sztori tündérmese.

A hírt megerősítette a "donyecki hírügynökség" is, amely szerint a várost teljesen kiürítették. A mobiltelefon-szolgáltatás leállt, miután az ehhez szükséges központi tornyot felrobbantották. Az oroszbarát hírforrás szerint több száz ukrán katona adja át fegyvereit, amelyet a város egy pontján gyűjtenek.

Kölcsönös fenyegetés

Debalceve félúton fekszik a lázadók két központja, Luhanszk és Donyeck között, ezért mindenáron igyekeztek megszerezni. Miután körbezárták a várost azt állították, hogy az gyakorlatilag az övék, így nem vonatkoznak rá a múlt héten megkötött minszki fegyverszünet előírásai: az ukránoknak át kell adniuk a települést. Ezt követően két napig ölték egymást a felek a vita eldöntése érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján egyértelműen az ukrán hadsereget tette felelősség a tűzszünet megsértéséért. Hangot adott annak a véleményében, hogy jobban tennék, ha kiürítenék a várost, ha nem akarják, hogy ott rekedt embereik meghaljanak. Az Egyesült Államok azonban Oroszországot vádolja: Joe Biden alelnök szerint a szeparatista csapatok orosz segítséggel folytatják a harcot Debalceve elfoglalásáért. Biden azt is megjegyezte, hogy "sokba fog kerülni" Oroszországnak, ha megsérti a minszki megállapodást.