Háborús ütköző pályán az USA, Kína és Oroszország

Kína és Oroszország olyan új fegyvereket fejleszt, amelyeket az USA nem tud elhárítani, így ezek megjelenésére csak saját magtorló támadóerejének erősítésével reagálhat. Újra napirenden van a kicsi, akár baráti területen is bevethető atomfegyverek alkalmazásának lehetősége.
Komócsin Sándor, 2018. március 23. péntek, 19:06
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok olyan fenyegetéssel néz szembe Kína és Oroszország részéről, amelytől az elmúlt harminc évben elszokott - derült ki a CNBC cikkéből. A két ellenfél rendkívül nagy sebességű támadó fegyvereket fejleszt, amelyek célba érését az amerikai hadsereg jelenlegi eszközeivel nem tudja megakadályozni.

Nincsenek olyan védelmi fegyvereink, amelyek megakadályozhatják ezeknek az rakétáknak a bevezetését az USA-val szemben - mondta szenátusi meghallgatását John Hyten, a légierő tábornoka, egyben a hadsereg stratégiai parancsnokságának vezetője. Ez azt jelenti, hogy az ország jelenleg csak megtorló csapások mérésére képes haderejében bízhat.

Hiperszonikus fenyegetés

A tábornokot megkérték, hogy magyarázza el a hiperszonikus fenyegetést. Ebből kiderült, hogy egy új rakétafajtáról van szó, amely ballisztikus rakétaként kezdi pályáját, majd nagyon gyors - hiperszonikus - rakétaként folytatja. Fellövése után eléri a világűr határát, majd azonnal visszafordul, és megtartva a magasságát belekezd irtózatos száguldásába célpontja felé.

A generális hangsúlyozta, hogy Oroszország és Kína agresszívan fejleszti ezeket az eszközöket. Az amerikaik megfigyelhették a velük kapcsolatos teszteket. Hiába éri el a védelmi minisztérium költségvetései a 686 milliárd dollárt idén (a magyar GDP több mint ötszöröse), a hiperszonikus fenyegetésre adandó válaszra egyelőre ebből sem futja.

Icipici atombombácska

Hypen, aki korábban Oroszországot jelölte meg az Egyesült Államokat fenyegető legnagyobb veszélynek, úgy véli, hogy a hadseregnek szüksége van egy újfajta atomfegyverfajtára, nevezetesen a taktikai nukleáris arzenálra (low-yeld nuclear weapon). Ez alatt az ellenség területén lévő katonai létesítmények, városok, hadiipari vállalatok ellen bevethető stratégiai atomfegyvereknél kisebb eszközök értendők (képünk illusztráció).

A taktikai nukleáris robbanófejeket beépíthetik bombákba, tüzérségi lövedékekbe, aknákba, torpedókba vagy rövid hatótávolságú rakétákba. Céljuk, hogy a hadszíntéren kialakult helyzeteket kezeljenek velük, így van egy igen-igen kellemetlen tulajdonságuk: olyan baráti területeken is bevethetik ezeket, amelyek vitatottak, és amelyek közelében szövetséges erők vannak.

Tűzgolyó

A tábornok úgy véli, hogy a taktikai atomfegyverek elrettentő választ adhatnak a hiperszonikus rakéták megjelenésére. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő március eleji évértékelő beszédében kifejezetten fenyegető hangot ütött meg az utóbbiakra utalva. Az USA-ra célozva azt mondta, hogy aki az elmúlt 15 évben új fegyverkezési versenyt indított azzal a céllal, hogy előnybe kerüljön Oroszországgal szemben, az kudarcot fog vallani. Az orosz fegyver elmondása szerint a hangsebesség 20-szorosával repül és úgy csap le, mint egy tűzgolyó.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.03.24 10:56

@matura: Egy normális ember annak "szurkol", h a nato, benne ámerika hagyja abba az állandó háborúskodást. Évtizedek óta dúlják ezek a világot az elit gazdasági érdekei mentén.
Persze te ott tartasz, h "szurkolsz".. idióta
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2018.03.24 10:48

Pontosan miért is tekinti az USA az oroszokat a legfőbb ellenségének?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.03.24 10:22

@Bahnsteig_Eins: Az USA-nak és a NATO-nak nincsenek elháríthatatlan fegyverei? - kinek szurkol, tudtommal már a NATO tagjai vagyunk, vagy kapituláljunk ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.23 20:34

Kínának és Oroszországnak rég megvannak azok az atomfegyverei amit az USA nem tud elhárítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html