Haladékot kér Szerbia az IMF-től

Szerbia azt szeretné, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) engedélyezné 16 veszteséges állami cég privatizációs határidejének az eltolását.
MTI-Eco, 2015. május 10. vasárnap, 13:14
Fotó: Reuters

Belgrád erről hétfőn akar megállapodást aláírni a nemzetközi szervezet képviselőivel. Az IMF szakértői a héten kezdték meg a tavaly november végén kötött, és idén január elsején életbe lépett egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás keretében az első felülvizsgálatot.

A hitelmegállapodás egyik feltétele az volt, hogy az idei év végére több mint 500 vállalattól válik meg az állam. A kormány ugyanakkor 188 cég esetében egyelőre nem talál stratégiai befektetőt, a legtöbbjüket valószínűleg be kell zárni. Van azonban 16 cég - köztük vegyipari, gyógyszeripari és járműipari vállalat -, amelyeket az állam egyelőre megtartana és vállalná, hogy további egy éven belül eladná. Ez a 16 cég csaknem 20 ezer embernek ad munkát. A többi, csaknem 170, befektetői érdeklődő hiányában bezárásra ítélt cég együttesen mintegy 5 ezer embert foglalkoztat.

HOZZÁSZÓLÁSOK