Erősödőben vannak az európai recessziótól való félelmek, miután hétfőn a vártnál gyengébb adatok láttak napvilágot az eurózóna októberi feldolgozóipari és szolgáltatói aktivitásáról. A nyugat-európai tőzsdeindexek hétfői nyeresége apadásnak indult az októberi beszerzési menedzser index megejelnését követően.

Az előzetes októberi pmi 47,2 pontot mutatott a szeptemberi 49,1 pontot követően, és szemben a 48,8 pontos elemzői várakozással. Ez az érték 2009 júliusa óta a legalacsonyabb.

A jelek szerint az euróövezet politikusai teljes erővel "növekedési harakiri elkövetésére" törnek, miután a növekedésmentes közegben való pénzügyi tervezés hamarosan csődökhöz és a devizaunió felbomlásához fog vezetni - fogalmazott Nouriel Roubini a Twitteren az adatok megjelenése után. A guru

Továbbra is van némi esély arra, hogy a harmadik negyedéves GDP-számok enyhén pozitívak lesznek, de a negyedik negyedben nehéz lesz kitörni a negatív trendből - fogalmazott Peter Vanden Houte, az ING elemzője a CNBC beszámolója szerint. A pénzintézet szerint 2012-ben mindössze 0,5 százalékkal bővülhet az eurózóna gazdasága.

Az elemző szerint a "nyomorult" jelentés arra utal, hogy az eurózóna ismét recesszióba csúszik. Az adósságválság lassú, körülményes megoldási folyamat pedig szerinte nem fogják egyhamar megváltoztatni a képet.