A két adat ott "kapcsolódik össze", hogy a gyenge gazdasági teljesítmény az áram iránti keresletben gyorsan kiütközik. Júniusban egyébként az ipari termelés 9,5 százalékkal nőtt éves alapon a várt 9,8 százalék helyett, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig 13,4 százalékos volt a várt 13,7 százalék helyett. Kedvező viszont, hogy az év első felében a vidéki háztartások nélkül a beruházások 20,4 százalékkal bővültek éves alapon a várt 20 százalék helyett és az első öt hónapra jellemző 20,1százalék után.

A második negyedévi növekedési ütem ilyen mértékű lassulására csak nagyon kevés szakértő számított. Az adat ismeretében az első félévi GDP-bővülés 7,8 százalékos volt éves alapon, ami közel esik ahhoz a még márciusban meghatározott idei évi 7,5% százalékos növekedési célhoz, amelyet a kínai miniszterelnök jelentett be és hosszú évek óta a legalacsonyabb növekedési célnak számít.

A kínai statisztikai hivatal másik adatközlése szerint az elektromos áramtermelés júniusban éves alapon stagnált, amire több mint három éve nem volt példa (ha leszámítjuk az idén januári hónapot, amikor egyheti ünnepnap miatt számos üzem leállása fogta vissza a termelést). Az adatot nagyon gyengének minősítette a Bloombernek nyilatkozva az UOB-Kay Hian Ltd. elemzője, Shi Yan.