Litvánia semmilyen körülmények között nem fog vásárolni Oroszországtól koronavírus-vakcinát, még akkor sem, ha a készítmény használatára áldását adja az Európai Unió. Kizárólag a nyugati készítményeket szúrják be a litván állampolgároknak - tette közzé a kormány álláspontját twitterüzenetben Ingrida Simonyte miniszterelnök a Bloomberg híre szerint.

Az mondják, a Szputnyik V jó, de Vlagyimir Putyin államfő nem törődik vele, hogy az orosz emberek védelmére használják, ehelyett a világnak ajánlja mint egy újabb hibrid fegyvert, amelynek célja az oszd meg és uralkodj elvének alkalmazása - derült ki a litván kormányfő angol nyelvű üzenetéből. Ez szerinte nem újdonság és nem jó az embereknek.

Ezzel arra utalt, hogy az orosz fél már azelőtt elkezdi exportálni az oltást, hogy teljesen beoltotta volna saját lakosságát, amit egy újabb geopolitikai játéknak tekint. A baltikumi régió az EU közös beszerzésén keresztül biztosítja ellátását nyugati vakcinákból, nincs ok arra, hogy foglalkozzon az orosz készítmény beszerzésével. Simonyte megjegyezte azt is, hogy sajnálatosnak tartja, hogy egyes EU-országok úgy döntöttek, vásárolnak orosz vakcinát.