Hátba döfik Putyint?

Dúl harc az orosz elit felhőrégióiban a szűken egy év múlva esedékes államfőválasztás előtt: a Vlagyimir Putyintól függő politikusok és tisztviselők nem örülnek neki, hogy főnökük egyelőre utódjelölt nélkül uralkodik Oroszországban.
Komócsin Sándor, 2017. április 13. csütörtök, 07:12
Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin orosz államfő egyetlen kihívója a jövő márciusi elnökválasztások előtt az ellenzéki Alekszej Navalnij, akit agyonzaklatnak a hatóságok azóta, hogy bejelentette indulási szándékát. A politikust a napokban engedték ki 15 napos elzárásából, amelyet a március végi korrupcióellenes tüntetések után kapott, és nyilván abban bízik, hogy a demonstrációk lendületet adhatnak elnökválasztási kampányának.

A Kreml felhőrégióiban, azonban nem így látják a helyzetet - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A fenyegetés nem Navalnij felől érkezhet, hanem a Putyin körüli elitből - mondta az FT-nek egy az elnököt jól ismerő informátor. Az államfő 17 éve van a hatalomban és uralkodása a belső korrózió jeleit mutatja. Navalnij nem fenyegeti a hatalmát, ám a környezetében és az orosz régiók vezetői körében ébredező ambíciók már annál inkább.

Öregedő elnökatyuska

Egyelőre Putyin osztja a lapokat az orosz politikában és gazdaságban. A biztonsági szolgálatoktól az üzleti világig, a nacionalista politikai erőktől a szociáldemokratáig mindent és mindenkit a kezében tart. Népszerűségi mutatója stabilan 80 százalék felett van, ami a kamikaze hajlamú embereken kívül távol tartja tőle a kihívókat.

A gond az, hogy mire következő hatéves elnöki ciklusa lejár, 71 éves lesz, és nincs utódlási terve. A stabilitás biztosítéka, hogy indulni fog a következő elnöki megbízatásért, ugyanakkor instabilitást okoz, hogy minden tőle függ - magyarázza egy korábbi vezető tisztviselő.

Egy további informátor, aki jól ismeri az elnököt, úgy véli, hogy Putyin vagy talál egy utódot, vagy azt fogja tenni, amit elődje, Borisz Jelcin, azaz kipróbál egy lehetséges jelöltet miniszterelnökként.

Medvegyevnek mennie kell!

Ez egy újabb ok arra, hogy kérdésessé váljon Dmitrij Medvegyev kormányfő pozíciója. Medvegyev megbízható szövetségese Putyinnak - a nép az államfő álmos bohócának csúfolja -, ezért állítólag ígérete van arra, hogy 2018-ig megtarthatja a székét. Ezentúl azonban bizonytalan a jövője, főként azt követően, hogy Navalnij civil szervezte hosszú leleplező anyagot hozott nyilvánosságra titkos vagyonfelhalmozásáról.

Medvegyev ugyan tagadja a vádakat, de szakértők szerint ennek ellenére mennie kell. Szergej Kirilenkót, az államfő tavaly kinevezett kabinetfőnökét, illetve Meximm Oreskin ifjú gazdasági minisztert emlegetik a lehetséges utódok között. Utóbbi elődjét korrupciós vádakkal mentették fel tavaly novemberben.

Van, aki már tudatosan helyezkedik. Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke, a Kreml egyik korábbi tanácsadója igyekszik erősíteni az alsóház befolyását a kormánnyal szemben. Ezzel egyidejűleg a házelnöki poszt súlyát is próbálja növelni a törvény-előkészítésben. Összességében őt is Putyin egyik lehetséges utódának tartják.

Nagy meccs lesz

Putyin meglehetősen nagy lapáttal végzi személyzeti politikáját. Az elmúlt két évben tucatnyi tanácsadót, kormánytagot, biztonsági tisztviselőt és regionális vezetőt cserélt le olyan fiatal káderekre, akik neki tartoznak hálával előrejutásukért. Azok kerülhetnek majd az utódjelöltek rövid listájára, akik hűségesek és hatékonyak. Hosszú válogatás lesz - mondta az FT-nek egy vezető orosz tisztviselő.

Morgolódó vidék

Az olajárak zuhanása és az orosz gazdaság recessziója csökkentette a regionális kormányok bevételét, ezért ezek ma már nehezebben kezelhetők, mint korábban. A gazdaságilag jobban álló Tatársztán és Kaluga kormányzói januárban bírálni merészelték a központi kormány azért, mert újraosztja a régiók bevételeit a szegényebb térségek javára.

Egy extrém példa a Rosznyefty csecsenföldi részlegének értékesítése a regionális kormánynak. Igor Szecsin, a cég harcias vezérigazgatója és Razman Kadirov, a tartomány nem kevésbé kemény kezű vezetője összeveszett a portéka árán. Az összeütközés annyira eldurvult, hogy felmerült a kérdés: nem csecsenek vannak-e a 14 halálos áldozatot követelő szentpétervári metró-bombamerénylet mögött.

Kívülről nem fog menni

Navalnij népszerűsége nagyot ugrott a tüntetések nyomán. A független Levada közvélemény-kutató szerint nyolc százalékponttal nőtt a múlt hónapban, és elérte az 55 százalékot. Ez 20 százalékponttal nagyobb, mint amit a 2012-es moszkvai demonstrációk idején elért. Azok között, akik egyáltalán tudnak a létezéséről 18 százalék azok aránya, akik esetleg szavaznának is rá az elnökválasztáson - egy hónapja még csupán 10 százalék volt ez az arány.

A helyi politológusok azonban úgy vélik, nem jött el a változások ideje Oroszországban. Erről csak akkor beszélhetünk majd, ha nyílt repedések jelennek meg a hatalmi eliten belül. Navalnij túl gyenge ahhoz, hogy szövetségest találjon a politika magasabb régióban mozgó emberek között. Ehhez további erózióra, a társadalmi elégedetlenség fokozatos erősödésére van szükség, ami sokáig eltarthat még.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.04.14 11:33

@tepsi:
ez szepen mutatja az ertekrended is. en egy olyanra nem szavaznek, aki lop, nalam az kizaro ok. es itt nem a koztorvenyes felelossegre gondolok, mert meghozzak a torvenyeket, hogyan legyen penztaros lorinc a nemzeti vagyon ore, hanem a politikai felelossegre, hiszen a lopas megtortenik, megha torvenybe nem is utkozik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.04.14 06:06

"Népszerűségi mutatója stabilan 80 százalék felett van"
Ez azt jelenti, hogy a népet abszolút nem érdekli, hogy ki mennyit lop. Hiába kapaszkodnak ebbe kétségbeesetten a ballibek. A népet az érdekli hogy a lopás után még mennyit tudnak a népnek szétosztani. Például gyurcsányék a lopás után kevesebbet tudtak szétosztani mint Orbánék.
Nyilván azért mert vagy Orbánék többet tettek a fazékba, vagy/és kevesebbet loptak ki belőle mielőtt a maradékot kiosztották a népnek.
Úgyhogy ha tehetségtelen f...ok voltatok és nem tudtatok annyit felhalmozni a kalapba hogy az esetlegesen kevesebb lopásotok után még többet tudjatok osztani a népnek mint Orbánék, akkor ne hivatkozzatok arra hogy "de Orbánék többet loptak".
Aki többet tud osztani a népnek mert többet tett a fazékba a jobb kormánypolitikával, az még akkor is népszerűbb marad ha többet is lop el. Míg az akinek a kormánypolitikája olyan hogy kevesebbet tud tenni a fazékba és emiatt kevesebbet is tud osztani a népnek, még akkor is népszerűtlenebb ha kevesebbet is lopott el.
Ha beleteszek egy kalapba egymilliót és kiveszek belőle nyolcszázezret, a többit meg neked adom, vagy beleteszek száz forintot meg kiveszek belőle egy forintot, a maradékot meg neked adom, akkor te melyik verziót választanád?
Persze hogy az elsőt, még annak ellenére is hogy akkor nyolcszázezerszer többet loptam el.
Persze a magukat idiótának tettető ballibeknek mindent el kell magyarázni, mert azt hiszik hogy a másik teljesen hülye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2017.04.13 14:30

Álmodozik a fájnensöl tájmsz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Szalay_Miklos, 2017.04.13 12:15

Apropó, tessék egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

http://egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html