Héthavi csúcson a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Héthavi csúcsot ért el augusztusban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban - derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 18. péntek, 17:09
Fotó: Stocksnap

Augusztusban a fogyasztói hangulatindex előzetes, becsült értéke 97,6 pontra emelkedett a júliusi 93,4 pontról. Utoljára 2017 januárjában állt magasabban a mutató, akkor 98,5 pontot mértek. Elemzők 94,0 pontos értéket vártak augusztusra.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a júliusi 80,5 pontról 89,0 pontra emelkedett augusztusban, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 113,4 pontról 111,0 pontra csökkent.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás augusztusban is 2,6 százalékon állt a júliusi azonos adat után, az öt-tíz éves inflációs várakozás pedig az előző havi 2,6 százalékos szint után augusztusban 2,5 százalék volt.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz embert kérdeznek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK