Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem szeretne női jelöltet állítani EU-s biztosnak - írja az Indexen az Eurológus.

A magyar kormányfő annak ellenére határozott így, hogy a német bizottsági elnökjelölt, Ursula von der Leyen kifejezett kérése volt ez. Orbán lépése azért is meglepő, mert korábban felmerült, hogy Járóka Lívia EP-képviselő, vagy Győri Enikő lehet Orbán Viktor jelöltje. Utóbbi 2010-14-ben a budapesti külügyminisztériumban EU-államtitkár volt.

A hírek szerint így Magyarország nem akarhat mást jelölni csak Várhelyi Olivért, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelölte a posztra. Ő már a második kiszemelt az Európai Bizottságba: az első Trócsányi László volt igazságügyi miniszter lett volna. Őt azonban összeférhetetlennek találta az Európai Parlament JURI nevű szakbizottsága a nevét viselő, a kormányt többször képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda miatt, valamint azért, mert azt mondta, nincs köze a jogi képviselethez, miközben abban részesedése volt tavaly is még.

Nemcsak ő bukott meg von der Leyen listáján: nem ment át az Európai Parlament vizsgálatán Románia és Franciaország jelöltje sem. Mindkettejüktől azt kérte a német politikus, hogy két jelöltet, egy férfit és egy nőt delegáljanak a bizottsági posztokra. Mivel a három kiszemelt helyére új személyek kellenek a tervezett november eleji határidő helyett legkorábban decemberben állhat fel az új Európai Bizottság, addig Orbán Viktor kritikusa, Jean-Claude Juncker leköszönő elnök tanácsa marad.