Pilot bizonyíthatja: nem csak a potenciál számít

Miközben a zöldenergiás tervek és prognózisok leginkább arról szólnak, hogy melyik ország mekkora, és milyen tipusú megújuló energiás termelési kapacitásnövelésben gondolkozik, a világ első számú szélerőmű-építője elkezdett másként gondolkodni. A Siemens szerint jön a hibrid erőművek köra.
Szabó M. István, 2020. május 21. csütörtök, 09:52
Fotó: Siemens Gamesa

A hírról az angol nyelvű Megújuló Energia Világa számolt be először. A hibrid energiás projekt Mindoro szigetén, Puerto Galera-ban épül, és a tevek szerint ez év végén be is kapcsolják. A cél, hogy a településen stabil villamos energia ellátást biztosítsanak úgy, hogy a gyenge hálózati kapcsolattal rendelkező Puerto Galera jelentős mértékben csökkenteni tudja az áramtermeléséhez eddig szükséges dízelüzemanyagtól való függőségét.

A Siemens Gamesa egy, már meglévő 16 megawattos (MW) szélerőművet egyesít egy 6 MW/6 MWh méretű akkumulátor tároló megoldással, illetve egy, mindezt "házon belül" vezérleni képes központi rendszerrel. A Siemensnél úgy számolnak, hogy ez a hibridrendszer a finomhangolások után lényegében önálló hurokban, hálózati rásegítés nélkül is képes lesz ellátni a feladatát. Az ötéves komplex szolgáltatási szerződés sikerességében mindkét fél annyira bízik, hogy a már meglévő 6 darab 2 MW-os szélturbina mellé elkezdődtek a tárgyalások további 10 MW szélenergia kapacitás növelésről.

Ez az telep a régiót fogja segíteni. Abban is, hogy a dízelüzem használatát és károsanyag-kibocsátást is csökkenthessék. A tároló létesítmények azt biztosítják, hogy a tiszta energia hozzáférhetővé váljon akkor, amikor az embereknek erre szükségük van. Az ilyen hibrid megoldások azt példázzák, hogy nem csak a megújuló energia nagysága számít, hanem az is, hogyan optimalizálható mindez a fogyasztó felé. Mi ebben hatalmas növekedési potenciált látunk - mondta Warren Wilson, a Siemens Gamesa értékesítés és marketing ügyvezető igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I_pad, 2020.05.21 20:30

@na4:
Sajna a zöldenergia csak úgy használható, hogy 100% tartalékra van szükség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I_pad, 2020.05.21 20:29

" jelentős mértékben csökkenteni tudja az áramtermeléséhez eddig szükséges dízelüzemanyagtól való függőségét."

Szóval szó sincs függetlenedésről
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.05.21 10:21

Na végre, ez egy okos megoldás. Nem ellenségekké kell tenni az egyes energiaforrásokat (zöld vs. fosszilis), hanem okosan kombinálva, optimalizálva felhasználni őket. A cél, hogy megbízható és megfizethető energia álljon a fogyasztó rendelkezésére. Minél több energiaforrás közül lehet választani, annál optimálisabban lehet ezeket kihasználni mindig éppen a legelőnyösebbet üzemeltetve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html