A németek annyira a dánok nyakába lihegnek, hogy nálunk is fordulni kezd a szélirány

Rekordméretű növekedést produkált tavaly a szélenergiaipar. Az ismert gyártóóriások még tartják a lépést, de már itt is törnek előre a kínaiak. Ránk nézve viszont az a leginkább meglepő fejlemény, hogy Európában újból kiugróan magas lett a szárazföldi szélfarmok telepítési hajlandósága.
Szabó M. István, 2020. február 23. vasárnap, 09:08
Fotó: Vestas

A világban tavaly összesen 60,7 gigawatt (GW) új szélerőművi kapacitást állítottak termelésbe, amivel a globális szélenergiapiac megközelíti a 700 GW méretet. Az újonnan üzembe helyezett szélturbinák több mint felét (55 százalékát) mindössze négy gyártó - a dán Vestas, német-spanyol Siemens Gamesa, a kínai Goldwind és az amerikai General Electric - adta - írta a Bloombergre hivatkozva a Renewable Energy World.

2018-ban még "csupán" 50 GW volt a rendszerbe került plusz szeles kapacitás, de az egy év alatt elért, több mint 20 százalékkal nagyobb ugrás eltörpül amellett a fejlemény mellett, hogy a szárazföldi - úgynevezett onshore - turbinák telepítési növekménye kiugróan magas, 88 százalékos lett.

A nagyok között a legnagyobb 2019-re is a Vestas maradt, de ennek leginkább a Siemens Gamesa tudatos piaci helyezkedése az oka. Az, hogy a tavalyi évben a német-spanyol cég inkább az offshore területekre összpontosított, ahol a korábbi negyedik helyről a másodikra lépett előre. A világ legnagyobb turbinagyártóinak Top10-es listáján azonban a Vestas csupán úgy volt az első, hogy a piaci részesedése a legnagyobbat (4 százalékot) esett, és így az "már csak" 18 százalékos. Az első öt helyezett változatlan maradt, de a kínaiaknak feltűnően erős évük volt: a Ming Yang (6.) a Windey (7.) és a Shanghai Electric (9.) is bekerült a Top10-be. A szélenergiát újult erővel a maga számára felfedező Egyesült Államokban az installált kapacitások mintegy fele a GE érdeme, így nem meglepő, hogy a vállalat odahaza piacvezető pozícióba került.

Bloomberg

Érdekes fejlemény az USA-ban, hogy miközben a GE mintegy 40 százalékot vert a 2. helyezett, de a korábbi évhez képest csak stabil, növekedés nélküli pályát futó Vestasra, a 2018-as év 3. helyezettjét (Nordex) a Siemens Gamesa úgy lépte le, hogy közel megtriplázta a tavalyelőtti produkcióját.

Az onshore szélenergia termelési növekedés tavaly Amerikában volt a leglátványosabb (13,3 GW), de Európában (ha ide számolható Törökország és Oroszország is) sem volt sokkal kevésbé az (9 GW). Ugyanakkor az ázsiai-óceániai térségben ez a növekmény sokkal nagyobb méretű volt; meghaladta a 30 gigawattot. (Ami az offshore szélenergia piacot illeti: a Siemens Gamesa Európában tarolt - csak az Egyesült Királyságban több mint 2 GW új termelőerőt kötöttek a hálózatra.)

Még ezt is meg kell duplázni!
Európai szélenergia ügynökség (WindEurope) kicsit másként számolt, az ő jelentésük szerint összesen 15,9 GW új szélenergiát telepítettek 2019-ben a kontinensen, és ennek háromnegyede volt onshore szélenergia. Európa így 2020-ra azzal fordult rá, hogy a tavalyi villamos energia fogyasztásnak a 15 százalékát képes volt már szélből kielégíteni.
A legnagyobb növekményt az Egyesült Királyság érte el: összesen 2,4 GW szárazföldi és tengeri termelőerővel gyarapodtak. Spanyolország azonban kizárólag szárazföldön bővült 2,3 GW-nyit kapcsolt be, míg Németország (vegyesen) 2,2 GW-tal, Svédország és Franciaország viszont szintén kizárólag onshore (előbbi 1,6 GW, utóbbi 1,3 GW) plusz potenciált pakolt be a hálózatába. A 2019-es telepítések száma a WindEurope adatai szerint 27 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de még a tavalyi aránynak is meg kell dupláznia ahhoz, hogy elérhető legyen a Green Deal-ben kitűzött 2030-as uniós cél.

Mindezek azt is jelzik, hogy a technológia fejlettsége, az energetikai alternatívákat kereső gazdaságok, valamint a beruházási környezet - illetve: klímahelyzetből is levezethető nagyobb hajlandóság - egyre inkább képes közös nevezőre jutni. A szárazföldi szélenergia termelés ugyan kevésbé szól a mennyiségi és méretbeli határok folyamatos felülírásáról, mint az offshore területen, viszont van, ahol a kisebb méret ellenére az üzleti csomag kompenzálni tud. A turbinagyártók elkezdték felismerni, hogy az építések mellett vállalt hosszú távú karbantartási szerződésekkel ellensúlyozhatók az egységnyi termelési méretből fakadó tengeri-szárazföldi turbinák közti különbségek, mivel az onshore technológia kisebb szervizköltséggel, kiszámíthatóbb módon üzemeltethető.

Magyarország teljesen leszakadt

Mindez a jelek szerint Magyarországra is hatással van, noha a hazai szélenergiatermelés mostoha körülményeinek eredményeként mostanra Magyarország teljesen leszakadt Európáról.

2010 óta nem épülhetett idehaza új szélfarm, mert bár ígéret és előkészítés volt a 2006-ban kiadott 330 MW további bővítésére, végül 2016 őszétől a kormány rendeletileg tette lehetetlenné a bővítést. A tiltást nem írták szó szerint bele a jogszabályba, de az a kitétel, hogy a beépítésre szánt területektől legalább 12 ezer méter távolságot kell tartania az efféle infrastruktúráknak, ezt eredményezte:


Energiaklub

A szélenergia ellenes kormányzati magatartást a legutóbbi időkig az energiastratégiai elképzeléseik is visszatükrözték: a tervek úgy szóltak, hogy a meglévő (329 MW) szélenergia potenciált fokozatosan kivezetik a magyar energiamixből (2025-re 100 MW alá, 2027-re 50 MW alá, 2030-ra pedig nullára csökkentve teljesen eltüntetik - ígérte a minisztérium). Az eddigi irányzékon azonban most már állítani kellett: a napokban az energia és klímastratégiára hivatkozva a Magyar Nemzet már azt az új gondolatot közölte, hogy:

a megújulók között feltünteti a stratégia a szélenergiát, amely a tervek szerint 2030-ban is a jelenlegi 330 MW körül alakul.

Ami a szakmai, energetika és gazdasági alapon számolt realitásokat illeti: az energiapiacon világszinten is elismert szakmai munkát végző Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) 2019 februárjában a hazai nagykereskedelmi villamosenergia-piac és ellátásbiztonság 2030-ig várható alakulását modellező tanulmányában azt írta, hogy Magyarországon a következő évtized elejére akár 2500 MW-ra is növelhető lenne a beépített szélerőmű kapacitás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.25 17:21

@Józsi2222:
.... épp reklamálsz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.25 17:20

@FenderBender: kedd 12 15
Csak nem ez lenne az összehasonlításod?
A kerrőt azért nem lehet összehasonlítani, mert D@niára vonatkozóan csak a hasadra ütöttél.
Márpedig a te hasad sem jobb, mint azoké akiket nem reklamálsz.
Sőtt szerintem sokkal rosszabb.
Vil@gosan leírtuk többen is, és én most megint.
Össze lehet hasonlítani az egymilliót is a 0,000 001 - el.
De minek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

FenderBender, 2020.02.25 12:15

@Józsi2222:
Parancsolj, létezik tényszerű mérőszám, ami az összehasonlítást lehetővé teszi.
Ez az ekvivalens óraszám, vagy full load capacity.
Egyszerű, megtermelt energia, osztva a beépített erőművek névleges teljesítményével. Ez Magyarországon, évente olyan 2000-2500 óra. Mennyi mondjuk Dániában? 3500? Több vagy kevesebb? Miért ne lehetne már osszehasonlitani?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.25 12:05

@FenderBender: kedd 11 09
Szerinted van ertelme az összehasonlításnak, neked kellene bizomyítanod,hogy nem is olyan nagy aküönbség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.25 12:00

@FenderBender: kedd 8 11
Nem jobb belyzetben van, hanem annyira jobb helyzetben van, hogy az összehasonlítás értelmetlen.
Én még nem hallottam önerőből epült nyereséges szélerőmüről.
Még soha senki nem mutatott be ilyet.
Semmi probléma, megmutathatod, hogy neked több alapod van az ellentétes véleményre.
Melyik szélerőmü gazdaságosságát tudod példának felhozni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html