Mi még el se kezdtük, máris le vagyunk maradva

Magyarország még csak most kezdene hozzá, de máris csúszásban van, le van maradva az európai hidrogénhajrában. Portugália például ott jár, hogy kiderült, a GDP-jük 7,5 százalékának megfelelő összeget tesznek bele a projektbe.
Szabó M. István, 2020. július 25. szombat, 15:16
Fotó: Getty Images

Portugáliáról kevés szó esik, amikor az európai energiaváltozásokról esik szó, pedig a nyugat-európai ország sok szempontból mintaként is szolgálhatna a kis- és közepes méretű tagállamoknak. Leginkább azért, mert 2005 óta folyamatosan (átlag évi 7 százalékkal) növelik a megújuló energiás beépített energiatermelő kapacitásukat, ami ​​2018-ban több mint 14 gigawatt (GW) volt, és standard modellezés szerint 2030-ra meghaladja a 20 GW-ot. (Viszonyításként: Magyarországon 2010-ben 0,4 GW volt, idén talán már tud 1,7 GW is lennie ez a szint.)

Portugália jelentős mértékben támaszkodik a szomszédos Spanyolországban is népszerű szélenergiára, de a nap és a víz energiáját is olyan jelentős mennyiségben hasznosították, hogy tavaly az ország szárazföldi részén termelt összes áram több mint 56 százalékát zöldenergia biztosította. A következő évtized végére a kormány által kijelölt célszám a 80 százalék (!), ennek elérése érdekében számos kormányzati program - ambiciózus célokkal - jelenleg is fut már. Tíz éve működik például az a napelemes stratégia, mely a PV-beruházásokat ösztönözve sokszorozza meg az ország napenergia-termelését.

Portugália azt írta bele a 2030-ig szóló nemzeti energia- és éghajlat-politikai tervébe, hogy a megújulók jelenlegi, 31 százalékos részarányát 47 százalékra növeli. (Ehhez képest az a magyar vállalás a villamosenergia-termelésben a jelenlegi mintegy 14 százalékról "legalább 21-re" emeléséről szól, nem tűnik éppen progresszívnek.)

A portugál zöldenergiás térhódítás egyik sarkalatos pontja a hidrogén megjelenése lesz az energiatermelésben és -tárolásban. Ahogy azt a Napi.hu-n többször, több oldalról is bemutattuk (itt, itt, itt, meg itt is): az EU - a németek nyomán - az utóbbi hónapokban elszánta magát, hogy a zöld hidrogént tegye azzá a hiányzó láncszemmé az energetika átalakításában, amely a szektor szén-dioxid-kibocsátásának kérdését és a megújuló energiatermelés gyenge pontját (a nem folyamatos, csak részben prognosztizálható termelési volumen problémáját) is egyszerre képes kezelni.

Portugália - velünk ellenététben - e témában nem a vízióknál, és a "majd mi lesz 2030-ban" gondolatkísérleteknél tart. Hanem ott, hogy máris felmérték, mennyi beruházásra lesz szükség első lépésben az energiastratégiájuk alapján a hidrogén szektorba való becsatornázásához. Így konkrét összeget is ismernek már: 16 milliárd euróra.

Ez egyébként nem sokkal több, mint amennyit a regnáló magyar kormány Paks II.-re költene (pontosabban 10 milliárd eurónyi hitelt az oroszok adnak bele, mely a projektnek a 80 százalékára lehet elegendő, de ezt a hitelt kamatostul vissza is kell fizetni, így az új magyar atomerőmű-építés költsége a portugálok 16 milliárd eurós hidrogénprojektjének közelébe kerül). Ráadásul az energiatárolásra hivatott hidrogénes technológiákat a portugál kormány hazai és európai vállalatok projektjeire - a köz- és magánszektor részvételével - a teljes értéklánc kialakítására szánja, ezáltal a piaci működést is erősíti.

A víz bontásával kinyert hidrogén tartályokba kerül
Getty Images

A csupán június közepén tett hidrogénprojektes felhívásra - amely a zöld hidrogén előállításától a közlekedésig sok területet érint - 74 érdeklődési nyilatkozat érkezett. Az így javasolt beruházások tesznek ki mintegy 16 milliárd eurót - ami megegyezik a portugál GDP 7,5 százalékával.

Az is jelzi, milyen nagy ugrásra szánta el magát az ország, hogy jelenleg mindössze egyetlen hidrogénes projekt létezik Portugáliában: egy éve a portugál nemzeti közüzemi cég (EPD) kísérleti hidrogéntermelési és energiatárolási projektet kezdett az EU támogatásával. A Ribatejo-i üzemben egy darab 1 MW-os elektrolizer dolgozik, melynek energiatároló kapacitása 12 MWh.

Ezzel együtt kormányzati stratégiában a hidrogénnel olyannyira komolyan számolnak, hogy e területre szükséges kormányzati költésben 2030-ig 40 milliárd euróval számolnak. A mostani, első felhívásra érkezett javaslatok és vállalási szándékok további részletei egyelőre nem ismertek, de a PV Magazine azt írja, hogy a kormány a benyújtott javaslatok vizsgálata után, a napokban azok eredményét máris ismertetni fogja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.07.26 14:00

el kellene kezdeni az LMP-től függetlenül, nekik köszönhetjük meg vonának a fojtogató ujabb 2/3-t,. a klímakatasztrófa kivédésére iparágakat létrehozni, amik minden kérdést, akár a hidrogénét is professzionálisan feldolgoznak, ez lehet a tulnépesedés, környezetvédelem, szemétfeldolgozáés, zöldvédelem, atomerőmüvek hulladéka, erre szakemberképzés, amit nem o1g emberei intéznének EMMI , akik a rablóbanda részei, hanem komoly hiteles emberek, akik nem a monomániás rögeszmés pszichopata elveit valósítják meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.07.26 12:17

@V0LE:
Ez csak egy aspektus. Viszont pont az lenne benne a "szep", hogy tarolni tudsz benne energiat. Az akkuk egyaltalan nem kepesek erre, legalabbis az eloallitasuk boduletes mennyisegu szennyezessel jar, es a tel/nyar tarolast sem kepesek megcsinalni.

Gondolkodj egy kicsit nagyobb kepben, ne csak 1 auto tolteseben. Amikor a megujulok veszteseget "termelnek", mert minusziba esik az aram ara a tultermeles miatt, akkor ott nem szamit mekkora az atalakitas vesztesege. Pont erre lenne egy jo lehetoseg, a tultermeles megkotese. Bivaly szelek fujdogalnak? Sebaj lesz belole hidrogen. Ez lenne a racio benne.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.07.26 08:33

@Darabont1453: " Az energiahordozókkal kufárkodók és azzal zsaroló népeknek ez nem jó hír"

Szerintem ezzel mellelottel. A hidrogent pont az olajcegek eroltetik, mivel az olajkorszak vege kozeleg es ezt latjak ok is, de kell helyette valami amivel fent lehet tartani a fuggoseget. Es ez lehet a hidrogen, amire semmi szukseg, hiszen az elektromos aram szallitasa mar megoldott, kevesebb veszteseggel, biztonsagosabban. De abban nincs akkora uzlet es a benzinkutakat is zarhatjak be... hacsak nincs valami amit az emberek az olaj helyett tankolhatnak.

Csak egy abra, hogy miert is okorseg a hidrogen:
https://electrek.co/2017/10/26/toyota-elon-musk-fuel-cell-hydrogen/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.07.26 00:32

@Darabont1453:
Azert ezzel vitatkoznek. Meg soha nem lattam olyan szamokat, ahol tenylegesen szamitva lett volna a felhasznalt energia ara. Nem a megtermelese, mert az csak a koltseg egy resze. Ahogy a nyersolaj is a benzinben. De nem veletlenul nem azon az aron adjak, hiszen azon tul egy csomo koltseg es ado terheli. Na ezekrol van kuss, mindenki a termeles arat nezi. Hol van a tultermeles miatt 30%-os hatasfoku hidrogenne alakitas koltsege? Hogy a hidrogen robbanasveszeles? A dupla szigetelesu magas nyomasnak ellenallo tartalyok arai? A megujulo energia nem csak abbol all, hogy felb@szok ket panelt a haz tetejere, azt jon az aram. En eleve nem vennem at a nem kibalanszirozott aramot a rendszerbe, hirtelen kiderulne, hogy az olcso meg ingyen aramnal dragabb nem is letezik.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.07.25 20:05

@na4: " Ennek inkább örülni kell, u.i. a hidrogén egy orbitális méregdrága baromság, amit a zöld maffia akar a polgárokra eröltetni. Portugáli csak nyugodtan menjen a szakadékba."

Miért is orbitális baromság ?
Vannak persze olyanok akik szerint az, pld a ruszkik és az arabok akik nem tudják majd olyan áron árulni a gázt és az olajat mint eddig.
A megújuló energiák miatt csökken a villamos energia ára, a hidrogén előállításához pedig lényegében ez az 1 dolog kell, és víz. Tiszta energia, a hidrogén elégetésével tiszta víz keletkezik. Sokkal tisztább energia, mint az olaj, a gát és főleg a szén égetésével. Az energiahordozókkal kufárkodók és azzal zsaroló népeknek ez nem jó hír, nekünk kifejezetten az lehet....lehetne.

Én úgy látom, hogy nem azok az országok mennek a szakadék felé, akik befektetnek a jövőbe, hanem éppen azok, akik nem hajlandóak haladni, mint pld. mi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html