Jó utolsó negyedéve volt a horvát gazdaságnak

A várakozásokat felülmúlva, 2,8 százalékkal nőtt a horvát gazdaság az utolsó tavalyi negyedévben - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. február 27. szerda, 13:08
Fotó: Pixabay

Az elemzői várakozásoknál kisebb ütemben, és az előző negyedévnél lassabban, 2,3 százalékkal bővült a horvát bruttó hazai termék (GDP) a negyedik negyedévben az azt megelőző év azonos időszakához viszonyítva; az év egészében 2,6 százalékkal nőtt a gazdaság, lassabban, mint 2017-ben, amikor 2,9 százalékkal bővült - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal szerdán.

Ez a tizennyolcadik negyedév, amelyikben nőtt a GDP Horvátországban, az előző negyedévben 2,8 százalékkal bővült. Miközben az elemzők 2,6 százalékos negyedik negyedéves növekedést vártak.

A jelentés szerint a bővülés a végső fogyasztási kiadások növekedésének köszönhető. A export 1,3 százalékkal, az import ugyanakkor 6,6 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben.

A végső fogyasztási kiadások 3,9 százalékkal nőttek éves szinten, valamivel gyorsabban, mint az előző negyedévben, amikor 2,7 százalékos volt a növekedés. Csökkent az állam fogyasztása, éves szinten 2,3 százalékra, amely az előző negyedévben még 3,9 százalékon állt.

A beruházások 6,1 százalékkal nőttek éves szinten, sokkal gyorsabban, mint a harmadik negyedévben, amikor 3,7 százalékkal nőttek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az utolsó negyedévben 0,1 százalékkal bővült a GDP az ezt megelőző negyedévhez képest, míg 2017 azonos időszakához viszonyítva 2,4 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK