A Donald Trump birtokában lévő irodaházak nem hoznak annyit a konyhára, amennyire az ingatlanmágnás-államfő üzleteit finanszírozó bankok korábban számítottak - kezdi az amerikai elnök vagyonának alakulásával kapcsolatos összeállítását a Bloomberg. A cikk legfontosabb megállapítása rossz hír Trumnak: az egy évvel korábbihoz képest ugyanis szegényebb lett.

A Bloomberg milliárdosindexe szerint vagyonának értéke 2,9 milliárd dollár, míg tavaly nyáron még hárommilliárdra becsülték javait. A számítást hitelintézetektől, jelzáloghitel-papírokból, éves jelentésekből, pénzügyi adatszolgáltatásból és piaci forrásokból származó információkra alapozták.

A Trump Organization pénzügyi vezetői, szóvivője és a Fehér Ház szóvivője nem válaszolt a Bloomberg e-mailjeire az elnök vagyonosodásával kapcsolatban.

Változó piac

A bukta fő oka, hogy Trump három manhattani irodaházának esett az értéke - derül ki azokból az adatokból, amelyeket az ingatlanmágnás hitelezőitől gyűjtöttek. Egyszerűen nem érnek annyit, amennyi akkor becsültek, amikor Trumpnak mint befektetőknek a kölcsönöket adták. A három épület - amelyek közül az egyik a Trump Tower, az üzletember elnökválasztási kampányának főhadiszállása volt - a New York-i ingatlanpiac átalakulásának szenvedő alanya (tulajdonosukkal együtt).

A csillogó, új felhőkarcolók ellenállhatatlan vonzerőt gyakorolnak a bérlőkre, amit még Trump csillogása sem tud ellensúlyozni. Emiatt a veterán ingatlanok iránti kereslet hanyatlik. A Bloomberg becslése ezzel kapcsolatban az átlagosnál szilárdabb lábon áll, ugyanis arra a pénzügyi jelentésre alapoz, amelyet Trump adósságának letétkezelői hoztak nyilvánosságra. Ez 380 millió dollárral mérsékelte az ingatlanok jelenértékét.

Kápé

Ezt az értékcsökkenést majdnem ellensúlyozták Trump üzleti birodalmának más vállalkozásai. Könnyen pénzé tehető vagyona, amely részben készpénzből áll, a tavalyi 170 millió dollárról 230 millióra nőtt. Ez lakáseladásoknak, egy manhattani penthouse apartman értékesítésének és a Trump International Hotel Las Vegastól származó kifizetéseknek köszönhető. Emellett tavaly nyáron a kampány derekán eladta legtöbb részvényét - derült ki egy decemberi bejelentésből.

Emellett Trump cégeinek bevételük származott a Trump márka licencdíjaiból is és éves szinten három százalékkal nőtt 16 golfklubjának bevétele. A Mar-a-Lago létesítmény, amelyet elnökké választása óta gyakran felkeres, 25 százalékkal hozott többet. E vállalkozások együttes értéke így 710 millió dollárról 720 millióra emelkedett.

Eközben Trump adóssága legkevesebb 550 millió dollárra csökkent a tavaly becsült 630 millióról - derült ki banki és törlesztési adatokból.

A szívéhez nőtt

Donald Trump, szemben az Egyesült Államok korábbi elnökeivel, megtartotta tulajdonrészeit a vállalataiban. Sem nem szállt ki ezekből, sem nem bízta rá a vagyonkezelést egy tőle független intézményre. Ehelyett áthelyezte vagyonát egy olyan alapba, amelyet két fia, ifjabb Donald és Eric, továbbá Allen Weisselberg, a Trump Organization pénzügyi igazgatója irányít. Ezt a döntését azonban minden további nélkül visszavonhatja.

Trump vitatja a Bloombergéhez hasonló gazdaglisták készítőinek becsléseit. A tavalyi hárommilliárdos adatot hülyeségnek minősítette. Amikor 2015-ben elindult az elnökségért nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amelyben 8,7 milliárd dolláros "vagyonbevallás" szerepelt. Később újra és újra 10 milliárdról beszélt. Trump egyébként a Forbes ranglistáján is visszacsúszott a 324. helyről az 544.-re.

Csak ennyit ér a neve?

A becslések közti különbségre némi magyarázatot adhat, hogy Trump dokumentumai sokkal többre értékelik az elnök nevét mint márkanevet, amelyet a nyakkendőtűtől a matracon át az irodaházig bármire feltehet, akinek van pénze a licencdíj megfizetésére.

Ezek szerint ez a vagyonelem 3,3 milliárd dollár ért, míg a Bloomberg 35 millióra teszi az értékét. Ráadásul hiába lett elnök az ingatlanmágnásból, a sajtóorgánum szakírói nem emelték ezt a becslésüket.