Az orosz elnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy gondokat okozhat Európa gázellátásában, ha Ukrajna felé leáll az orosz gázszállítás. Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy ez nem történik meg, sikerül a vitatott kérdésben megállapodni Kijevvel.

Előzőleg Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter úgy fogalmazott: "Nem számít arra, hogy az Ukrajnával kipattant újabb gázvita miatt bármilyen fennakadás lehetne Európa gázellátásában." Úgy vélte továbbá, hogy Kijev hamarosan átutalja a szükséges összeget Moszkvának, hogy folyamatos legyen a gázexport Ukrajnába.

Harciasabban fogalmazott közleményében a Gazprom, amely szerint "Ukrajnának csak három napja van arra, hogy előre rendezze a későbbi szállítások ellenértékét." Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója azt mondta, hogy "ha Ukrajna nem fizet, Oroszország leállítja a gázexportot Ukrajnának."

Kedden a Gazprom arra figyelmeztetett, hogy "komoly" veszélybe kerülhet Oroszország európai gázexportja Ukrajnán át, mert Kijev elmulasztotta kifizetni saját, később esedékes igényének számláját. Előző nap Ukrajna azt sérelmezte, hogy egy korábban kifizetett gázszállítmány döntő részét nem kapta meg.

A Gazprom orosz gázipari cég keddi közleménye szerint két nap alatt eljuttatják Ukrajnánk azt a 219 millió köbméter fölgázt, amit Kijev még korábban előre kifizetett. "Amennyiben Kijev a továbbiakban nem fizet, két nap múlva gázt sem kap" - figyelmeztetett a Gazprom közleményében, amely szerint "ez komolyan veszélyeztetheti a gáztovábbítást Európába".

Európa tavaly mintegy 147 milliárd köbmétert, gázszükségletének mintegy harmadát szerezte be Oroszországtól, és ennek a gázmennyiségnek közel a 40 százaléka Ukrajnán át jutott el.

Ukrajna hétfőn azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megszegte a tavaly kötött gázmegállapodást. Állítása szerint ugyanis hiába rendezte előre egy múlt hétre tervezett gázszállítás számláját, a másik fél a kifizetett energiahordozónak csak egy részét juttatta el.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat hétfőn azt közölte, hogy a Gazprom orosz gázipari cégnek előre kifizette 114 millió köbméter földgáz árát. A gázmennyiséget az orosz vállalatnak a múlt héten csütörtök és vasárnap között kellett volna leszállítania, de csak 47 millió köbméter földgázt juttatott Ukrajnának.

Részben a felhalmozott adósság miatt Oroszország tavaly júniusban leállította a gáz szállítását Ukrajnának. Ősszel az a megállapodás született, hogy Oroszország felújítja a gázexportot, de részben azzal a feltétellel, hogy Ukrajna előre kifizeti az igényelt gázmennyiséget.

Az úgynevezett brüsszeli megállapodást október 30-án írta alá Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

A Naftohaz szóvivője hétfőn bejelentette, hogy szerződésszegéssel vádolják a Gazpromot, és hogy erről értesítették egyebek között az Európai Bizottságot.

Ukrajnában még legalább másfél hónapig tart a fűtési szezon.

Ukrajna a múlt héten leállította a szeparatisták által ellenőrzött keleti területek gázellátását, amit azóta Oroszország közvetlenül lát el. A Gazprom szóvivője azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai térség gázellátása a Naftohazzal kötött megállapodás keretében történik.