A világ ma veszélyesebb, mint bármikor a mostani generáció életében - mondta Jens Stoltenberg, a NATO vezetője a Guardiannek a 444.hu lapszemléje szerint.

Stoltenberg úgy véli, annyi különféle fenyegetés van egyszerre, hogy az kiszámíthatatlanabbá teszi a nemzetközi helyzetet, mint bármikor 30 éves karrierje alatt. "Tömegpusztító fegyverek Észak-Koreában, terrorizmus, instabilitás és egy rámenősebb Oroszország" - sorolta a veszélyforrásokat.

Jövő csütörtöktől (szeptember 14.) hat napon keresztül orosz és fehérorosz csapatok a hidegháború óta zajlott legnagyobb hadgyakorlatban vesznek majd részt, nagyjából százezer katonával a Balti-tengeren, Nyugat-Oroszországban, Fehéroroszországban és Kalinyingrádban.

Stoltenberg a 444.hu szerint nem adott egyértelmű választ arra, támogatja-e Trump harciasságát Észak-Koreával szemben. "Hogy ha elkezdenék a lehetséges katonai lehetőségekről spekulálni, azzal csak a bizonytalanságot növelném és a helyzetet tenném nehezebbé. Azt támogatom, hogy politikai, tárgyalásos megoldást találjunk."

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy megérti és támogatja a Dél-Korea és Japán által küldött, az országnak szóló katonai üzeneteket. Szerinte joguk van ahhoz, hogy megvédjék magukat és hogy válaszoljanak, ha agressziót látnak. Emellett támogatja az amerikai jelenlétet is Koreában.

Stoltenberg mostani körútján Észtországot, Litvániát, Lettországot és Lengyelországot látogatta meg. Azt mondta, az ottani erők "defenzív mobilizálása" üzenet Oroszországnak: bármelyik NATO-tag elleni támadás az egész NATO elleni támadást jelenti. Ezzel együtt is meg van győződve Kelet-Európa biztonságáról. Az viszont aggasztja, hogy Moszkva nem enged nemzetközi megfigyelőket a hadgyakorlatára.

Stoltenberg 2014 óta NATO-főtitkár, korábban norvég miniszterelnök volt.