Áresés indult el a a piacokon - Alakul egy összeomlás?

Az olaj és a vasérc áresése kezd átterjedni a valutapiacokra is, és a szakértők már attól tartanak, hogy a héten elindult lejtmenet összeomlássá duzzadhat a világ pénzpiacain a következő napokban.
Komócsin Sándor, 2017. május 5. péntek, 11:28
Fotó: Napi.hu

Miután az amerikai WTI olajszabvány jegyzése hordónként 45 dollár alá esett, a londoni Brent pedig 48 dollár alatt tanyázik, egyre nagyobb a veszélye egy nagyobb piaci összeomlásnak - írja a Bloomberg. Az elmúlt hét aggasztóan alakult az árupiacokon, s most azzal kell számolni, hogy a bajok továbbterjedhetnek a pénzpiacokra is.

Az olaj ára tavaly november, az OPEC és az olajkartellen kívüli olajtermelők termeléskorlátozási megállapodása óta nem volt olyan alacsony szinten, mint most, miközben a vasérc és más ipari fémek árupiaci jegyzései is lejtőre kerültek. A befektetők rossz hangulata már érezhető a valutapiacokon, sőt a tőzsdéken is.

Hanyatlás

Az olaj csütörtöki kétszázalékos áresése rátett egy lapáttal a korábbi közel ötszázalékos hanyatlásra, amelynek hátterében az USA és az OPEC közti "olajháború" húzódik meg. Az amerikai olajpala-termelők egymás után kezdik újra a kitermelést, amivel kifogják a szelet az OPEC és társai vitorlájából - fejtegeti James Audiss vagyonkezelő menedzser. Ezzel egyidejűleg a vasérc is szánkázik - sehol semmi jele az áremelkedésnek.

Az utóbbi az elmúlt héten 12 százalékot veszített az értékéből a szingapúri kereskedésben, mivel a befektetők úgy látják, hogy a kínai acéltermelés nem fog bővülni a közeljövőben, ami határt szab a vasérc drágulásának. A Bloomberg árupiaci indexe - amelyben az olaj súlya 13 százalék - négy napja hanyatlik.

Hatások

A fekete arany lejtmenete gyorsan éreztette hatását az úgynevezett olajvaluták - azaz a jelentős olajbányászatot folytató országok fizetőeszközeinek - árfolyamán. A maláj ringgittól kezdve a norvég koronán át az orosz rubelig mindegyikük gyengült a dollárral szemben. Az amerikai deviza erősödése azonban már a jen gyengülésében is megmutatkozik.

Eközben befektetőknek menekülési lehetőséget kínáló arany ára előbb nem mozdult, majd hirtelen fél százalékkal nőtt. A jelentős nyersanyag-kitermelő iparral rendelkező Ausztrália tízéves állampapírjának hozama viszont a gyengülő kereslet miatt emelkedett - a befektetők nyilván attól tartanak, hogy az országnak gondot okozhat az árupiacok gyengélkedése.

Mi lesz a tőzsdéken?

Az idegesség kezd átterjedni a tőzsdékre is: az amerikai S&P-500 index megingott a határidős kereskedésben, ami arra utal, hogy a befektetők kezdenek több érdeklődést mutatni az olaj gyengülése iránt, mint korábban. Ezzel egyidejűleg egyes ázsiai piacok, például a Fülöp-szigeteken és Indonéziában helyi okok miatt ellenállnak a lejtmenetnek.

A piaci szereplők kissé mintha nyugtalanok lennének mostanság - értékeli a helyzetet Audiss. Sokan új befektetési pozíciókat vesznek fel, ám szerinte a hanyatló tendencia nem lesz hosszú életű és nem fog nagy hatást gyakorolni a részvényárakra.

HOZZÁSZÓLÁSOK