Kemény üzenetet kapott Orbán az EPP kongresszusáról

Az Európai Néppárt (EPP) elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért ígérte az EPP zágrábi tisztújító kongresszusának első napján Donald Tusk, az elnöki poszt egyetlen várományosa - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 20. szerda, 20:59
Fotó: Getty Images

Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke azt mondta: öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája. "Kész vagyok harcolni, készek Önök is?" - tette fel a kérdést a résztvevőknek.

Tusk szerint a félelem fontos szerepet játszik a politikában. A migránsválság, valamint az elmúlt évek terrortámadásai miatt az emberek a biztonság érzését keresik. A szavazók szívét ezért könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy "álljanak fel, tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást" - mondta Tusk. Hozzátette: csak azoknak van joguk kormányozni, akik akarnak és tudnak biztonságérzetet nyújtani az embereknek, megőrizve egyidejűleg a szabadságukat és jogaikat.

Semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség

- hangoztatta. Figyelmeztetett arra is, hogy azok, akik ezt nem tudják elfogadni,

de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból.

Stratégiai hiba a halasztás

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) leköszönő elnöke stratégiai hibának nevezte az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások elhalasztását. Szerinte ezzel az EU elveszítette hitelességét a régióban, és ajtót nyitott más nagyhatalmaknak. Az EPP leköszönő elnöke a szervezet zágrábi kongresszusát megnyitó beszédében azt mondta: e döntéssel megmutatták, hogy nincs elképzelésük, és hogy hiányzik a határozottságuk.

Megszegtük az ígéretünket és elveszítettük a hitelességünket a régióban, valamint ajtót nyitottunk Oroszországnak, Kínának, Törökországnak és az öbölbeli államoknak.

A múlt hónapban rendezett EU-csúcstalálkozón Franciaország volt az, aki blokkolta a balkáni államok csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Daul kiemelte: szoros egységbe tömörülő Európára van szükség, amely garantálni tudja álláspontját a nemzetközi kérdésekben. Úgy vélte: egyetlen ország sem tud egyedül szembenézni a kihívásokkal Oroszország és Kína imperialista politikája közepette, "olyan világos vízióval rendelkező óriásokkal szemben, amelyeknek nem kell döntéseiket a polgárok felé igazolniuk" - mondta. Hozzátette: meg kell védeni az uniós állampolgárokat, a vállalatokat és az értékeket.

A fontosabb kihívások között említette a klímaváltozást is, amely témája lesz a kongresszusnak. Daul elítélte az úgynevezett "zöld populizmust" és egyfajta középutat szorgalmazott. "Mi vagyunk egyedül a populisták ellenszere (...) hozzá kell igazítanunk a politikánkat a kihívásokhoz, kezdve a klímaváltozással, és itt nem tanulhatunk semmit a zöldektől" - hangoztatta az EPP leköszönő elnöke.

A zöld populisták és az éghajlatváltozás létezését tagadók között kell megtalálni az "arany középutat", amellyel harcolni tudnak a klímaváltozás ellen, de egyben megvédik a munkahelyeket és a gazdaságot is. Jelezte, hogy az európaiak aggódnak a bolygóért, de saját jövőjüket, fizetéseiket és nyugdíjaikat is féltik.

Daul szerint az EPP-nek komolyan foglalkoznia kell a biztonságpolitikával is. "Ha nincs erős védelmi uniónk, nem leszünk képesek megvédeni értékeinket" - húzta alá.

A KDNP ott van
A Fidesz néppárti tagságát 2019. március 20-án a Fidesz és a néppárti elnökség közös javaslatára felfüggesztették, a magyar párt nem vesz részt a kongresszuson, de a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ott van a zágrábi tisztújító kongresszuson. Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta, hogy a KDNP azt reméli, hogy amennyiben a EPP-nek új vezetése lesz, akkor többet fog foglalkozni a európai sorskérdésekkel és kevesebbet a belső vitákkal, ezért óvatos bizakodással állnak az új vezetéshez. A KDNP frakciószóvivője azt is elmondta, hogy a Fidesz ügye nincs napirenden és a témák között sem szerepel. A zágrábi kongresszuson a KDNP egy hatfős delegációval van jelen, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, a KDNP elnöke vezetésével.

Tisztújítás lesz

Az EPP szerdán és csütörtökön tartja soron következő kongresszusát Zágrábban, ahol új elnököt és tíz alelnököt választanak. A tíz alelnöki posztra 12 jelölés érkezett. A kongresszusra több mint 40 országból 2000 résztvevőt várnak. Az eseményre több miniszterelnök és államfő is érkezik, többek között Angela Merkel német kancellár, valamint az EPP vezető tisztségviselői, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke és Ursula von der Layen, a bizottság következő elnöke.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő: a szervezetnek 39 országból 74 párt a tagja, jelenleg ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét is, 17 uniós és 6 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakmert, 2019.11.21 10:23

Helyes már csak csútit kell kivágni megszüntetni a migráns és soros álmaiba fullasztani és újra demokráciát csinálni itt .Valamint ha már Kina stb talán vissza hozni a cégeket talán a kinai kvótákat megszüntetni és biztosítani az egyenlő versenyt az eu kívüli országokkal mert az nem megy hogy eladjátok magatokat és zsebre dolgoztok.Az olimpián is mindenki a rajtól indul senki nem kap a 100 méteren 50 méter előnyt :D szóval nem csak dumálni tenni is kéne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.11.21 09:03

azért hátrább az agyarakkal, ne felejtsük el, hogy az EPP zömmel német párt és magyarország volt utolsó hü szövetségese hitlernek, sőt az első vh. ban is, és egy lengyel alsóbbrendü ne próbálja kizárni a németekkel baráti népet, még a kommunista horn is kénytelen volt kiengedni német barátait oproszokkal is szembemenve a szent szövetség miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.11.21 08:18

Üres, zavaros hablaty. A Néppárt elqurvult, lepaktáltak a ballibber retkekkel, egyáltalán nem tragédia nélkülük folytatni, sőt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.11.20 23:38

Aha, miközben a lengyelek együtt vétóztak szarbángecivel, méghozzá a jogállamiság ELLEN...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html