Itt a hidegzuhany - folytatódik a görög bohózat

Az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) a következő napokban folytatják az egyeztetést Görögország finanszírozásáról. Wolfgang Schäuble (képünkön) német pénzügyminiszter ezt megelőzően még arról beszélt, hogy nem tud új görög javaslatról a múlt csütörtökön kialakult patthelyzet óta, azaz reménytelen a megállapodás.
Napi.hu, 2015. június 22. hétfő, 15:17
Fotó: Reuters

Megtartják az eurózóna felső szintű vezetőinek hétfőre tervezett csúcsértekezletét annak ellenére, hogy pénzügyminisztereik egyórás tárgyalás után elhalasztották a döntést a Görögország finanszírozását lehetővé tevő új javaslatról - szivárogtatták ki EU-s források. Görögország új javaslattal állt elő a donorok hiteléért cserébe, de ezt alaposabban át akarják tanulmányozni - adott magyarázatot az ülés gyors lezárására Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke.

Dijsselbloem szerint erre a javaslatra alapozva folytatják az egyeztetést abban a reményben, hogy még ezen a héten eljuthatnak a megállapodásig. Moscovici jó tárgyalási alapnak tartja a görögök elképzeléseit. Mint kiderült több változat van az asztalon, de mindkettő megfelelő a további munkához. Az euró a bejelentés nyomán kicsit gyengült, a közös európai valuta egységéért 1,1364 dollárt kellett adni.

Káosszal indult a nap

Ezt megelőzően ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy benyújtott-e új javaslatot a görög kormány az eurócsoportnak a hét végén vagy sem - derült ki a Guardian élő blogjából. Enélkül nem lett volna miről tárgyalniuk a feleknek. Az Európai Központi Bank (ECB) szóvivője, Margaritis Schinas az mondta, hogy rendelkeznek egy dokumentummal, amelyen Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök aláírása szerepel, ám arról is szóltak a hírek, hogy a görögök összekevertek néhány papírt, és rossz javaslatot küldtek Brüsszelbe.

Német hideg zuhany

Ez lehet a csomagban
A Capital című görög pénzügyi lap úgy tudja, hogy az új javaslat szerint az alapvető élelmiszerek áfáját 13 százalékról 23 százalékra emelnék, érvényben hagynák a villanyszámlákon behajtott, minden ingatlanra érvényes ingatlanadót és különadót vetnének ki a profitokra. A nyugdíjkorhatárt 67 évre vinnék fel és felülvizsgálnák a nyugdíjkedvezményeket. (Jelenleg a nyugdíjkorhatár a férfiaknál 63, a nőknél 59 év.) Más értesülések szerint az alapvető élelmiszerek és az energia áfája 13 százalék, a gyógyszereké és a könyveké 6 százalék maradna - derül ki az MTI összefoglalójából.

Alexander Stubb finn és Michael Noonan ír pénzügyminiszter már a tanácskozás előtt jelezték, hoigy nem várnak megegyezést a hétfői ülésen. Az előbbi arról beszélt, hogy ők és a későbbi eurózónacsúcsra ékező főnökeik hiába költötték a pénzüket a repülőjegyre. Az utóbbi azzal magyarázta álláspontját, hogy nem volt idejük felkészülni az ülésre, mert a görögöktől számos eltérő javaslat érkezett. Szerinte csütörtökön újra össze kell ülnie az eurócsoportnak. Ezzel egyetért Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter is.

A hideg zuhanyt azonban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter öntötte a várakozó újságírók nyakába. Lakonikus egyszerűséggel kijelentette, hogy nincs az asztalon új görög javaslat. Ez arra utalhat, hogy amit vasárnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kipasszírozott a görögökből, semmi újat nem tartalmaz. A német pénzügyér meg is erősítette ezt a benyomást, mint mondta: ugyanott tart az egyeztetés, mint múlt csütörtökön, amikor holt pontra jutottak a tárgyalások.

Pesszimizmus

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke kissé óvatosabb volt. Arra a kérdésre felelve, miszerint megvan-e a lehetőség az áttörésre, azt válaszolta: megvárná előbb a hitelezők (az EU, az ECB és az IMF) véleményét, mivel a görög papír elég későn érkezett vasárnap.

Louis Guindos spanyol gazdasági miniszter és Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa optimistábbak voltak: még láttak esély a megállapodásra. Hans Jörg Schelling, az osztrák pénzügyek irányítója viszont úgy látta, hogy nincs új javaslat terítéken, és minden, amiről eddig beszéltek arra utal, hogy a görög kormányon belül vannak kommunikációs problémák. Szarkasztikusan megjegyezte, hogy egy ponton el kellene dönteni, ki fizeti az eurócsoport üléseire utazó miniszterek repülőjegyét.

Bezárt fiókok

Eközben Görögországban is nő a nyomás a kormányon. A kisebbik koalíciós párt, a nacionalista Független Görögök vezetője kijelentette, hogy nem fogadják el az áfa emelését a görög szigeteken, a nagyobbik párt, a radikális baloldali Sziriza keményvonalasai pedig zsarolással, gyarmatosítással felérő ultimátum adásával vádolják a hitelezőket.

Ha a hét vége és a hétfő eredményei nem lesznek elég meggyőzőek, és folytatódik a betétkivonás a görög pénzintézetekből, akkor lehet, hogy kedden nem nyitnak ki a bankfiókok - mondta a BBC-nek Nikolasz Karamuzisz, a negyedik legnagyobb görög bank elnöke. A pénzintézetekből naponta 700 millió euró távozik - tette hozzá, ezért csak az ECB rendkívüli hitele (ELA) tartja talpon őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.22 20:34

..jönnek a kelet-közép eu-i ...,reális bérek-nyugdíjak !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2015.06.22 18:32

@na4: Látod Na4 ez a politika a politikus majd megmondja, hogy mi mikor jó neki (grexitelhet te itt akármenyit). És ami a politikusnak jó az egyáltalán nem biztos, hogy jó a népnek.Már januárban el kellet volna őket engedni már lassan egy fél évvel előrébb tartanánk, és a Görögöknek is jobb lenne a helyzetük!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.06.22 16:29

@ezusthaju: Pontosan, de remélem Schäuble most már rájuk borítja at asztalt és kirúgja őket. Ha nem, ebbe sok politikus bele fog bukni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.06.22 15:55

Elmennek a jó ...... ...... ....... . Játszanak sok-sok millió ember adójával. Látszik, hogy ezeknek a ....... ........ ........ emberkezdeményeknek sohe egy eurócentért sem kelett megdolgozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html