Korrupció, rossz kormányzás: ezért megy külföldre sok kelet-európai

A korrupció és a rossz kormányzás legalább olyan fontos szerepet játszik a közép- és kelet európaiak külföldre vándorlásában, mint a jobb megélhetés reménye - erre a következtetésre jutottak az EBRD szakértői új tanulmányukban. Fontos lenne a kormányzás minőségének javítása ahhoz, hogy több legyen az innováció ezekben a gazdaságokban, ez kell ugyanis a következő szintre ugráshoz.
Lovas-Romváry András, 2019. november 20. szerda, 15:28
Fotó: AFP - képünk illusztráció

A korrupció megfékezésének és a jogállamiság védelmének kudarca legalább olyan erős szerepet játszik az emigráció ösztönzésében a közepes jövedelmű országokban, mint a jelentősen magasabb elérhető külföldi jövedelem - írja egy friss elemzésre hivatkozva a Financial Times. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) anyagának megállapításait figyelmeztetésnek szánták az illiberális kormányoknak, főleg Közép- és Kelet-Európában, ahonnan különösen nagymértékű kivándorlást lehetett tapasztalni az EU gazdagabb részeibe az elmúlt 10-15 év folyamán - írja a lap.

Úgynevezett "jó kormányzás" kellene

A régió sok országában alacsonyak a születési ráták, kezd elfogyni a tartalék munkaerő, ami felfelé nyomja a bérköltségeket. Ahogy a térség vonzereje, amelyet az alacsony termelési költségek jelentettek, kezd gyengülni (amely trendet az automatizáció növekvő szerepe is erősít), egyre inkább az innovációra és a vállalkozó szellemre kellene hagyatkozni a növekedés forrásaiként. Azonban ez utóbbiak nagyon függenek az úgynevezett "jó kormányzástól".

A kihívás, amellyel ezek az országok szembesülnek az, hogy ha el akarnak mozdulni a magasabb hozzáadott értékű növekedés irányába, akkor ahhoz szükséges a jó üzleti környezet és a jó kormányzás - mondta a lap szerint Beata Javorcik, az EBRD vezető közgazdásza. A szakember a demokrácia szükségességét, a jogállamiságot, a sajtó szabadságát és a kormányba vetett bizalmat említette a fontos tényezők között.

Nagyon sok közép- és kelet-európai ország komoly makroökonómiai előrelépést tudott felmutatni a kommunizmus után, s jelentős növekedésnek örvendett az elmúlt években az EU-csatlakozást követően. Azonban a kormányzás javításának terén az előrehaladás lecsökkent, s néhány országban, mint például Magyarországon és kisebb fokon Lengyelországban a visszájára fordult.

Mintha havi 400 dollárral emelkedne a jövedelem

Az EBRD tanulmánya úgy találta, hogy javuló kormányzati teljesítmény magasabb termelékenység növekedéshez és az élettel való elégedettség magasabb fokához vezet. E kettő hatására az emberek kevésbé érzik szükségét annak, hogy elhagyják hazájukat, hogy jobb életet keressenek egy másik országban. Ami a legérdekesebb, hogy a tanulmány megpróbálta számszerűsíteni ezt a hatást. Úgy találták például, hogy

Albániában, ha valakit sikerülne meggyőzni arról, hogy a tiranai kormány a korrupció leküzdésén dolgozik, annak legalább akkora hatása lenne a kivándorlási hajlandóságára, mintha havi 400 dollárral emelkedne a jövedelme. Ez az összeg nagyjából a háromnegyede annak a jövedelem emelkedésnek, amelyre egy albán számíthat külföldre vándorlása esetén.

Ha Ukrajna például legalább olyan jól kormányzott lenne, mint Horvátország, akkor az egy főre jutó GDP potenciális növekedési üteme hosszútávon 1,2 százalékponttal lehetne magasabb a több befektetésnek köszönhetően az EBRD számításai szerint. A bank szakértőinek megállapítása szerint ráadásul a kormányzásban tapasztalt hiányosságok különösen hátrányosak a felső-közepes jövedelemmel jellemzett gazdaságokban, ahol az innováció és a vállalkozó szellem szerepe fontosabb a növekedésben, mint az olcsó munkaerő. Ez utóbbi gazdaságokban a mennyiségi termelés és az importált technológia szerepe a meghatározó. Ez azért van így, mert az innováció és a vállalkozószellem különösen érzékeny a kormányzás minőségére - áll az EBRD tanulmányában.

Kevés hatása volt a demokrácia leépítésének...eddig

A demokratikus fékek és ellensúlyok megszüntetése, a jogállamiság lebontása eddig kevés hatással volt az olyan országok gazdasági növekedésére, mint Lengyelország és Magyarország. Tavaly mindkettőben rekordnagyságú gazdasági növekedést regisztráltak 5,1, illetve 4,9 százalékkal. Ennek ellenére Javorcik úgy véli, a nacionalista retorika a régióban gazdaságilag is visszaüthet. A populista politikát követők számára ugyanis nagy a kísértés, hogy azt mondják, nincs szükség külföldiekre a gazdaság működtetéséhez. Ez rossz üzenetet közvetít - tette hozzá a lap szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2019.11.22 10:24

Érdekes !! Ti mégis itt vagytok!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakmert, 2019.11.21 22:59

@Zsaba: +1:-)nincs benne olyan ami nem igaz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.11.21 15:08

@Zsaba: ...méltóztasson már végre alkotmányos (ja pardon, már nem alkotmányos, mert nincs is alkotmány), azaz korrekt igazságos normális országokban szabvány és alapvető alkotmányos JOGNAK eleget tenni és kiadni az adatot... Hosszú éveken át húzódó perek, és minden létező aljas sunyi trükköt bevet a kormány és körei, hogy akadályozza. Ha néha egy-egy pert elveszítenek, akkor jön az, hogy NEM HAJTJÁK VÉGRE! Tetszik érteni, egy közhivatal, kormányhivatal, közérdekű, kötelezően kiadandó adatot vesztet per ellenére sem akar kiadni, hanem lapítanak, addig míg már botrányt nem csinál az ellenzéki felperes, persze az épületből kidobják ill be sem engedik ugyebár. Akkor tüntetés kezdődik, megtudja az ügyet a közvélemény... még pár hónapot ülnek rajta (eközben kedvükre kozmetikázzák, hamisítják), majd azt mondják, hogy jó akkor 1 millió forintért tudjuk kiadni.. AZT AMIT INGYEN KELLENE ÉS AZONNAL MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL. így megy ma "hazánkban" egy adatkérés, amiben jobb esetben ott a bizonyíték, de egyáltalán nem biztos, mint írtam, a hamisítás, kozmetikázás, alapműfelet orbanisztánban.
Volt már olyan hogy kaptak egy nagy fekete lapot, hogy bocsánat de nemzetbiztonsági érdekből, a kényes részek ki lettek takarva... és kb egy darab a betű látszott fehér alapon, a többi nagy feketeség volt... Ilyen helyzetben még jó hogy értelmes ember, aki csak teheti elmenekül, hiszen a helyzet undorítóbb és aljasabb mint ami a Kádár korban (legalábbis utolsó évtizedéiben volt... Ez nem rossz kormányzás meg jó kormányzás. Nincs is kormányzás, hanem nettó csalás, hazudozás, fosztogatás és önkény ami történik kormányzás helyett. De mivel ez is mind korrupció ugyebár, az eddig írtak arra is vonatkoztathatók, alig van valami ami bizonyítható, és az orbáni maffia polipot teljesen átszőtte az országot... 2000 milliárdos vagyont lopott el csak saját magának, ahogy azt egy valamirevaló diktátornak ugyebár "KELL", természetesen egy gügye stróman (meg még néhány) nevére... Ilyen helyen ki akar élni? Csak kétféle ember. Az egyik aki annyira ostoba állat szintén létező lény, hogy mindent elhisz, amit mondanak neki, ha fentről mondják (tekintélyelv) és többségük már kultusszá emelte az orbánimádatott, vallásos áhitatos fanatizmussal követik birkacsordaként a vezérürüt. Nekik felesleges beszélni, még a tényszerű bizonyítékot sem hiszik el, ha orbánistenük mondja, hogy az nem igaz... milliónyi ember ilyen, nem lehet velük kezdeni semmit... reménytelenek... a többi orbanista pedig HASZONÉLVEZŐ, namost a jó élet, a jó bevétel, az legalább annyira motivál, mint a vallásos balgaság... E kétféle emberből áll össze az orbáni csorda. Tehát nem beszélhetünk itt rossz kormányzásról, hanem inkább antikormányzásról. Eleve demokrácia, jogállam és alkotmány nélkül nem is lehet kormányozni még rosszul sem... csak ezt, amit tesznek, totális káosz és napról napra újra és újra kirabolni, zülleszteni és TIZEDELNI A NEMZETET... az orbáni rémkorszak alatt eddig, a "rossz kormányzás" miatt meghalt kb 1 millió magyar ember, akiknek még nem kellett volna. Mivel egészségügyet szétverték, az elhülyítés fontos eleme, hogy az oktatást szétverték, egy sor tudományágat megerőszakoltak és meghamisítottak, legfőképp a történelmet és a közgazdaságtant. A teljes közgazdasági államszervezet, abszolút téveszmék és hazugságok alapján, erőszakosan igazgat. De mivel a bevételek folyamatosan el vannak lopva, arra költik amire csak akarják önkényesen, ha nagyon nagy bajt csináltak, mindig van egyelőre mihez nyúlni, mivel az EU bűnsegédkedik, hiszen ott vannak sok nagyvállalat tulajdonosai, akiknek lényegében banánköztársaság lett alkotva, olcsó kiszolgáltatott rabszolga munkaerővel, adózás nélkül... te
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.11.21 15:05

Kezdjük azzal, hogy az úgynevezett magyar és lengyel "rekord növekedés", az valójában micsoda. Egyszerű válasz van: TÖMÉNY NETTÓ ALJAS HAZUGSÁG!!! A kormányok minden létező kimutatást, statisztikát, mérleget, eredményt és vagyon kimutatást kivétel nélkül extrém drasztikus módon folyamatosan folytatólagosan MEGHAMISÍTANAK. Értelmes emberek számára ez tény és ezt így volt Gyurcsány érában is! (tehát nehogy valaki itt libsi-bolsi mantrát kezdje), legfeljebb tán ennyire nem sátáni módon gátlástalanul és pofátlanul, hanem kisebb volumenben, tán csak azért mert nem nagyon volt miből lopni még egyrészt (hiszen nem ömlött EU támogatás cunami annyira mint az utóbbi 10 évben és közben nagy világválság volt ugyebár), másrészt nem mertek ilyen végletesen történelmi támadást elkövetni a magyar nép ellen, még ők sem... a fizeSS maffia mert és mer... nekik semmi sem drága, semmi sem szégyen, semmi sem szent, semmi sem sok... kimaxolták az ország minden téren való totális kirablását és lezüllesztését (természetesen látványos látszat dolgokkal fedezve), Patyomkin országot létrehozva (ami ugyebár Putyin ínyére való, hiszen ő is így csinálja a saját, szintén rablógyilkos és hazaáruló diktatúrájában)...
A korrupció nem bizonyítható, az esetek 90+ százalékában. A fiatal, a jó szakember, az igazi elit, azaz a tehetséges értelmiség, bármily ügyes okos, sem tudja bizonyítani, hanem a médiumokból tájékozódik (aminek most már háromnegyede ontja a propaganda hazugságot), amíg látja hogy van értelme, de már elég rég látható hogy orbanisztánban semmi értelme, egy átlagember nem tudja, nem tudhatja, mi igaz, mi nem... A korrupció nyilvánvaló, tényszerűen sejthető, de mérsékelten bizonyítható, hiszen be sem engednek épületekbe (ahová normális korrekt országokban nyugodtan bemehet, nemhogy parlamenti hanem BÁRKI, hiszen KÖZ-intézmény, köteles nem csak politikusoknak, hivataloknak, hanem a polgároknak is bármit megmutatni a működéséből, kérésre), ugyanígy a parlament is elvileg ilyen, bárki bármikor bemehet (éppen folyó ülést nem zavarhat meg), körülnézhet és időpontra bemehet akár a könyvelésre, kikérheti 20 év összes könyvelését pl és átnyálazhatja, mert korrekt normális helyen EZ IS ÁLLAMPOLGÁRI ALAPJDOG... mégha itt már ezt a tényt is kimosták az agyakból... a polgár minden közintézménybe bemehet, megnézheti hogy megy a munka, bármilyen szakmai kérdést feltehet, bármilyen szakmai ill pénzügyi iratba betekinthet, sőt kérhet külön speciális kimutatásokat is!
Ehhez képest orbanisztánban, sem képviselő, sem a kormánytól független ellenőrző hivatal illetve szervezet SEHOVÁ NEM MEHET BE, SEMMIBE NEM TEKINTHET BE ÉS EZT KARHATALMI ERŐSZAKKAL, AKÁR VERÉSSEL IS ÉRVÉNYESÍTIK, mint a legsötétebb tömeggyilkos diktatúrákban... és nép bárgyún nézi ezt, hiszen az ellenzéki média zanzásított maradványai bemutatják ezt, és az ellenzéki emberek is, ha más nem az interneten (amit akárhogy erőlködik ez a fasziszta zsarnok rezsim, nem tud akadályozni)... Így hát nincs tájékozódási lehetőség, csak minimalizált és folyamatosan kormányzat és pribékjei, troljai által támadott ellenzéki média romok, onnan jön némi kvázi infó, hogy mi megy az országban, de bizonyítékot elér ritkán tudnak produkálni. Perelni semmi értelme, mert minden durvább ügyben a kormány saját főügyésze mindent eltussol vagy éppen elmeszel, ha kell és ha tud... Adatkérési perek ezrei történtek meg az elmúlt 10 évben ugyebár, olyan adatokról, amit mint írtam, s mint állampolgári ismeretekben jártas (tehát elvileg minden) polgárnak tudni kell, INGYEN ÉS BÉRMENTVE AZONNAL KÖTELES KIADNI MINDEN POLGÁRNAK KÉRÉSRE, MINDEN KÖZHIVATAL. Ezekért mentek éveken át a perek, hgyo méltoztasson már vég
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.11.21 10:47

@Archer58: "bassunk ki velük, válasszunk egy nem (annyira) korrupt parlamentet. "

A jelenlegi választási választék: régi tolvajok, jelenlegi tolvajok, és jövőbeli tolvajok (akik alig várják, hogy mikor kezdhetnek neki a lopásnak). 30 éve hiába várjuk egy olyan párt megjelenését, amelynek HIHETŐEN korrupcióellenes programja van. Persze egyik párt sem erőlködik ebbe az irányba, ami nem véletlen, hiszen aki politikus akar lenni, az mind lopást, korrupciót tervez, aki meg nem akar politikus lenni, arra meg nem lehet szavazni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html