Megindult a görög válság újabb szakasza?

A görög kormányfő hétfő esti referendumra tett javaslata megbolygatta a piacokat és az európai vezetőket egyaránt. Görögország eurózónából való kilépése sem kizárt elemzők szerint.
NAPI, 2011. november 1. kedd, 16:28
Fotó: Napi.hu

A görög válság egy újabb szakasza indulhatott el, mikor Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő hétfőn este bejelentette, hogy referendumot ír ki az uniós csomagról, valamint az új hitelprogramról szóló megállapodás jóváhagyásáról. Athén a népszavazás tárgyául megtett javaslat alapján ugyan 2014-ig 100 milliárd euró értékben kap hitelt az Európai Bizottságtól, az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól, valamint az európai bankok 50 százalékos kötvényleértékeléssel (haircut) leírnák a görög adósság egy részét, ezzel párhuzamosan viszont a hitel feltételéül szabott fiskális kiigazításoknak is folytatódniuk kell.

Így nem meglepő, hogy a megszorításokba már rég belefáradt görög lakosság döntő többsége kedvezőtlennek tartja a döntést a közvélemény-kutatások szerint, ráadásul a kormánypárton belül is egyre erősebb az elégedetlenség. A csomag ugyanakkor ahogy kedden Angela Merkel német kancellár is fogalmazott, több mint görög belügy.

Félrevezető lenne tényleg azt állítani, hogy a mintegy 100 milliárd eurónyi adósság leírása mögött az európai jótékonyság áll. Ha Görögország bedől, jelentősen megnő a nem is olyan rég a Fitch által leminősített Spanyolország és Olaszország fizetésképtelenségének is a kockázata. Már Görögország is nagy kockázatot rejt az eurózónára, de ha ezek az országok bedőlnek, az teljes Európát magával ránthatja.

A hivatalos német és francia reakciók még váratnak magukra. Az előző heti csúcson született egyhangú megállapodást követően vélhetőleg nagy meglepetés fogadta a bejelentést. A németek még nem reagáltak (arra hivatkozva, hogy hivatalos értesítést nem kaptak Görögországtól), Nicolas Sarkozy francia államfő pedig ma 5 órára hívott össze rendkívüli miniszteri értekezletet, ahol a központi bank elnöke is jelen lesz.

Görögország sorsáról a piaci elemzők és az akadémiai közgazdászok már hónapok óta találgatnak. Több olyan kérdést is felvetett az adósságválság, amelyekre az eurózóna kialakításakor még kevesen gondoltak. A görögöket érintő legsúlyosabb kérdések többnyire azzal kapcsolatosak, hogy hogyan is nézne ki egy görög csőd, illetve Görögországnak megérné-e kilépni, illetve hogyan tudna kilépni az eurózónából.

Nem meglepő, hogy a mostani döntés újabb találgatásoknak ad alapot. Londoni elemzők szerint a megfáradt görög lakosság leszavazza majd a referendumot, amelynek következménye akár az eurózóna elhagyása is lehet. Az európai és az amerikai tőzsdék nyitáskor történő azonnali zuhanása így előre elkönyvelhető volt.

A Görögországnak szánt újabb mentőcsomag az eredeti tervek szerint decemberre készül el. A jelenlegi tervek szerint januárra írnák ki a referendumot, azonban előtte még pénteken bizalmi szavazást tartanak a görög országgyűlésben a hitelmegállapodásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arabic, 2011.11.01 21:17

@megalodon: hát sose voltak nagyon EU barátok, ezt tudom pár honi görögtől, illetve nem kell azon meglepődni hogy a demokrácia bölcsőjében a néphez fordulnak.

amikor az offshore adatokat akarták kikérni ciprus kapcsán, hirtelen volt nagy fejvakargatás és lemondás, aztán nem lett semmi, mármint nem adtak ki adatokat, csak megkínálták kávéval az érkezőket.

Nem azt kapták az EUtól amit gondoltak, de ezzel nincsenek egyedül. van akinek ez bejött, (Lengyel, szlovák, szlovén, cseh,...) van akinek meg nem (baltikum, mi, görög/ciprus)

és pont ciprus az ami miatt nagyon lőporos a hangulat. vagy ha nem az, hát az lesz rohgadt gyorsan. csak egy eltévedt ütés/golyó kell.

szerintem ez a para.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.11.01 18:43

DJ headline that cites a Greek socialist politician as saying call for a referendum is "basically dead."

Accem a Jeórjiosz Papandreut köll itten lecserélni nem pedig szavazgatni... kiborult a fickó rendesen, a pénzügyminisztere meg kórházban van "gyomorbántalmakkal " szóval ki kéne mán pihennie magát mielött gyün az agyvérzés...nem beszámítható mán a manus...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html