Titkolóznak a Merkel-Orbán csúcsról

A nemzetközi sajtó, illetve a németországi lapok nem tulajdonítottak jelentőséget Angela Merkel és Orbán Viktor hétfői találkozójának, nem szivárogtak ki háttérinformációk a kettejük között elhangzottakról a médiának.
Komócsin Sándor, 2020. február 11. kedd, 09:22
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

A hivatalos tájékoztatón túl sem a német, sem a magyar fél nem szivárogtatott ki háttérinformációkat arról, mi hangzott el Angela Merkel kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóján. A klubrádió hosszas keresés után a Frankfurter Rundschau című, alapvetően szociáldemokrata szemléletű lap weboldalán talált friss magyar vonatkozású kommentárt, azzal a címmel, hogy "Dobjátok ki végre Orbán Viktort".

A szerző, Ulrich Krökel párhuzamot von aközött, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) visszalépett a kancellárjelöltség lehetőségétől és kilátásba helyzete a CDU pártelnöki tisztségéről való lemondását, illetve aközött, hogy Orbán Viktor nyíltan vállalja, hogy illiberális államot épített ki Magyarországon. A Frankfurter Rundschau publicistája szerint AKK visszalépésében jelentős szerepet játszott a CDU és az Alternatíva Németországnak (AfP) párt együttműködése Türingia tartományban, miközben ez a párt bálványozza azt az "illiberális demokráciát", amelyet Orbán képvisel.

A széle és a közepe

A német lap kifogásolja, hogy Merkel éppen akkor fogadja Orbánt, az "AfD bálványát", amikor az utóbbi szerepet játszott a kancellár pártja, a CDU vezetői válságának kirobbanásában. A keresztény polgári Európai Néppártnak (EPP) ugyanaz a baja a Fidesszel, ami a CDU-nak az AfD-vel: nem tudja, hol húzza meg a határt a radikális és a mérsékelt jobboldali politika között. Attól tartanak, hogy ha túlságosan elhatárolódnak a radikális programtól, akkor a konzervatív szavazók egy része átpártol az olyan pártokhoz, mint a Fidesz vagy az AfD.

Ugyanakkor ha a mérsékelt pártok, mint az EPP és a CDU nem határolódnak el eléggé a radikális politikától, akkor az ingadozó, centrista szavazókat veszíthetik el. A Frankfurter Rundschau publicistája szerint megkönnyítheti a választást, hogy az illiberális program csak a radikális kisebbség igényeire ad rövid távú választ, míg a centrumpolitika - amely megfelel az értékekhez kötődő konzervatívoknak - a mérsékelt jobb- és baloldali többség igényeire keres hosszabb távú megoldásokat. Ezért az EPP pártjainak, köztük a CDU-nak fel kellene ismerniük, hogy Orbán pártja, a Fidesz nem való közéjük - vélekedik Ulrich Krökel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.02.12 11:04

orbánnal nem az a baj, hogy jobboldali, hanem hogy egy nyítan őrült aki hogy őrültségét elfedje maffia államot irányít keresztapa kézzel és bünös tevékenységet folytat, az egésznek arcátlanul még keresztnevet adott az illiberálissal, mindenki aki pacsiziok vele maga is őrült,
lásd merkel willkommen kultúra, meg atomerőmü bezárás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.02.12 00:03

Orbán mindenkire csak a bajt hozza.
A Frankfurter Rundschau oldalán állók. Dobják ki a Vajdát a pártjával együtt. Csak bomlasztja a közösséget. Hozzá nem tud tenni, csak elvesz értékeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html