Idegenek otthonában lábadozhatnak majd a betegek

Szokatlan módon enyhítené a kórházi ágyhiányból fakadó ellátási problémákat a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS): a lábadozó betegek magánszemélyek otthonában épülnének fel a „kisebb” műtéti beavatkozások után- adta hírül a Népszava.
Domokos László, 2017. november 8. szerda, 07:39
Fotó: Reuters

Az NHS-szel együttműködő startup, a CareRooms szerint "biztonságos, kényelmes" körülmények között lábadozhatnak majd a gyengélkedők.

A hálót "betegszobává" átalakító lakástulajdonosokkal szemben nincsenek túlzott elvárások: biztosítani kell a napi három meleg - "mikrós" - étkezést, valamint beszélgetni kell a betegekkel, ha igényük van rá. Cserébe akár havi ezer fontot is megkereshetnek. A pénzügyi modell azonban egyelőre nincs teljesen kidolgozva, ahogy az sem, hogy pontosan ki fizet, és mennyit, hiszen az egészségügyi ellátás az esetek többségében ingyenes - írta a The Guardian alapján a Népszava.

A brit lap az Airbnb rendszeréhez hasonlítja az elképzelést, amelyet a kelet-angliai Essexben hamarosan tesztelhetnek. A brit egészségügyben az egyik legnagyobb kihívást az "ágyfoglalás" jelenti, vagyis az, hogy gyakran indokolatlanul sok időt tölt egy-egy beteg a kórházban, s így másoknak nincs hely. Egy korábbi felmérés szerint évente 8 ezren halnak meg emiatt. Vannak olyan napok, amikor 6 ezer olyan páciens fekszik kórházban, akinek nem lenne szüksége kezelésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK