Így értékelte Washington a magyar-orosz megállapodásokat

Washington szerint a kedden aláírt magyar-orosz együttműködési megállapodásokkal Budapest nem sérti meg az Oroszországgal szembeni szankciós politikát.
Inforádió, 2015. február 18. szerda, 22:40
Fotó: Reuters

"Ez nem jelenti a szankciók megszegését" - mondta Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. Hozzátette, az Egyesült Államok továbbra is arra szólít fel más államokat, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten folytatott tárgyalásainak alkalmából kedden öt kétoldalú megállapodást írtak alá. Ezek a magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről, a kazanyi magyar főkonzulátus megnyitásáról, valamint regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szólnak.

Psaki szerint "nem helytálló" Putyin elnöknek az a Budapesten tett kijelentése, miszerint az Egyesült Államok fegyvert szállít Ukrajnának. "Nem hoztunk döntést halált okozó védelmi fegyverek szállításáról, több lehetőség is rendelkezésre áll, továbbra is napi rendszerességgel figyeljük az eseményeket" - mondta.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy Washington nem változtatott az esetleges ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontján. Kirby hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kizárólag halált nem okozó felszerelést szállít Ukrajnába, nem pedig fegyverrendszereket. Ő is elismerte, hogy folytatódnak az egyeztetések az Ukrajnának nyújtandó, más típusú támogatásról.

Psaki azt is közölte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán sürgette orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy állítsák le az ukrán kormányerők elleni "orosz és szakadár" támadásokat a kelet-ukrajnai Debalcevénél.

Az amerikai diplomácia vezetője arra is felszólította Oroszországot, hogy Debalcevénél tegye lehetővé a feladatuk teljesítésében akadályozott EBESZ-megfigyelők biztonságos és szabad mozgását.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok a harcok ellenére nem tekinti "halottnak" a minszki tűzszüneti megállapodást, és úgy vélekedett, hogy az egyezmény érvényesüléséhez időre van szükség.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint egyértelmű, hogy Moszkva és a szakadárok egyelőre nem tartják be a tűzszüneti megállapodásban foglaltakat, amivel szerinte azt kockáztatják, hogy nagyobb árat kell fizetniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi2, 2015.02.19 11:02

@Abbe:
Remény hal meg utoljára.
Se az IMF, se az EU, sem pedig az USA remény is szétfoszlott.
Hiába küldték Magyarországra az összes media hiénáját és Tavaresét, Cohn Banditét
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.02.19 07:53

@Fricibacsi2: Egy egy csatát már sokszor nyertünk. De érdemi háborút még sohasem...

Mivel a diplomácia a csendes fojtogatás művészete, ezt egy állandóan harcoló kormányfő nem értheti.

Majd szólunk, ha kezdődnek a retorziók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2015.02.19 07:44

Az EU után az USA is meghátrált, már nem mert beszólni.
Goodfing megfutamodott.
IMF-ről már azt sem tudjuk mi

Győzött a Magyar szabadságharc!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html