A görög költségvetés elsődleges, azaz adósságtörlesztés nélkül számolt többlete jelentősen csökkent idén januárban, az egy évvel korábbihoz képest - idézte az athéni ekathimerini.com hírportál a számvevőszék friss adatait. A fő gond a társadalombiztosítási alapokkal van, amelyekben 620 millió euróval van kevesebb tőke, mint 2014 elején.

A hivatalos statisztikai adatok szerint a költségvetés elsődleges többlete mindössze 419 millió euró volt 2015 januárjában szemben az egy évvel korábbi 1,8 milliárdos plusszal. A brutális csökkenés világosan mutatja, hogy súlyos gondok vannak a költségvetés végrehajtásával, ami nem fogja elkerülni a Görögországot finanszírozó donorok, az EU, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutalap szakértőinek figyelmét.

Nem kétséges, hogy belülről és kívülről is nőni fog a pénzügyminisztériumra nehezedő nyomás, hogy terelje vissza a pénzügyi folyamatokat a tervezett kerékvágásba.

Lyukak itt-ott

A társadalombiztosítási alapok 83 millió euró többlettel zárták 2014 első hónapját, míg idén januárban méretes, 539 millió eurós lyuk tátongott az egyenlegükön. A nyugdíjalapok bevétele 3,1 milliárd euróról 2,7 milliárdra esett. A csökkenés mögött a tb-befizetések 19,7 százalékos hanyatlása áll, ami részben azzal magyarázható, hogy júliusban enyhítettek a befizetők tb-járulékain. A munkáltatókra eső terhet 2,9 százalékkal, a munkavállalókra esőt egy százalékkal mérsékelték.

A nyugdíjalapok kifizetései nőttek, 2,6 milliárd euróról 2,78 milliárdra, miután az egészségügyi kiadások 197 millió euróról 350 millió euróra ugrottak. Kissé nőttek az állami intézmények tartozásai a királyi beszállítóiknak, miközben adó-visszatérítésekre kevesebbet fizetett ki a kormány, mint egy évvel ezelőtt. Főként a kórházak szállítóikkal szemben felhalmozott adósságai emelkedtek. A teljes államadósság 324,1 milliárd euró volt, éppen annyi, mint 2014 decemberében.

Nein

A második világháborús német jóvátételek ügye jogilag és politikailag is lezárult, nem maradt semmi további megtárgyalni való - nyilatkozta Steffen Seibert, Angela Merkel német kancellár szóvivője arra reagálva, hogy a görög kormányfő és az igazságügyi miniszter egy hét eleji parlamenti vitában felmelegítette a kérdést. A mai feladatokra és a jövőbeli együttműködésre kellene koncentrálnunk - tette hozzá Seibert.

Az igazságügyi tárca vezetője a görög alkotmánybíróság 2000-es határozatára utalt, amely megerősített egy 1997-es bírósági döntést a német jóvátétellel kapcsolatban - emlékeztetett a Wall Street Journal. Eszerint a Disztomo görög faluban a második világháború idején lemészárolt 218 áldozat családtagjainak joguk van görögországi német vagyontárgyak lefoglalásával kompenzálni kárukat. Az döntést alá kellett volna írnia az igazságügyi miniszternek, amire az elmúlt másfél évtizedben nem került sor.

50 millió kínai

A görögországi privatizáció leállása kezdi felőrölni a lehetséges vevők türelmét. Az Athéni Nemzetközi Repülőtér (AIA) iránt érdeklődő hongkongi Friedmann Pacific Asset Management Ltd. (FPAM) vezetője, Mike Poon azt mondta a Reutersnek, hogy fel fogják szólítani a görög kormány a privatizáció újraindítására.

Poon a második negyedévben akar Athénba utazni, hogy tárgyaljon a kérdésről. A FPAM a Shenzen Airport Grouppal együtt akar többségi tulajdont szerezni az AIA-ban. A repülőteret a kínai turisták első számú európai célállomásává tennék. Poon ennek szelemében korábban azt ígérte, hogy 50 millió utazót hoznának Európába Kínából az athéni légikikötő érintésével.