Az orosz Északi Flotta harckészültsége tesztelésének fontos állomására érkezett: két legújabb stratégiai atomtengeralattjárója, a Jurij Dolgorukij és a Vlagyimir Monomah sorozatban fogja kilőni a kifejezetten rájuk tervezett Bulava interkontinentális rakétákat. A hírt az Izvesztyija jelentette.

A Szovjetunió bukása óta mindössze három rakétasorozat-kísérletre került sor, ezek kódneve a próbának kitett fegyverek erejére tett nem túl finom célzásként Behemót. Az utolsót 1991-ben tartották, amikor a Novomoszkovszk atomtengeralattjáró valamennyi ballisztikus rakétáját másfél percen belül lőtte ki, s valamennyi eltalálta kamcsatkai célpontját.

Az első negyedik generációs orosz atomtengeralattjáró, a Jurij Dolgorukij 2011-ben gyors egymásutánban két Bulava ICBM-et lőtt fel a nála levő teljes készletből, ami óriási sikernek számított, ugyanis Moszkva már a határán volt annak, hogy lemond erről a rakétatípusról. Megengedhetetlenül sok volt vele a kudarc: 24 tesztből csak 15 volt sikeres. A tervezők a gyártás hibáira hárították a felelősséget, a gyártók a tervezésre. Mindenesetre a legyőzhetetlennek beharangozott fegyver megbízhatósága még mindig erősen kétséges.

Tavaly a Vlagyimir Monomah által a víz alól kilőtt két kísérleti rakéta közül az egyiken működésbe lépett az önmegsemmisítő (sikerrel), a másik pedig nem talált célba. A megmaradt Bulavákat visszaküldték a gyártónak, hogy állapítsa meg a kudarc okát, amit az végül gyártási hibának tulajdonított.