Irán is rakétázott pénteken

Irán új rakétát tesztelt - idézte a Forradalmi Gárdát vezető Hosszein Szalamit, a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség szombaton.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 24. szombat, 13:16
Fotó: AFP

"Országunk mindig változatos védelmi és stratégiai rendszerek tesztelésének helyszíne, és ezzel folyamatosan növeljük elrettentő erőnket" - mondta Szalami, aki szerint a tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a rakétateszt előző nap, pénteken történt - írja az MTI-re hivatkozva a 444.hu. A parancsnok nem árult el információkat a rakétáról.

Irán a héten saját fejlesztésű, nagy hatótávolságú, hordozható föld-levegő rakétavédelmi rendszert mutatott be Bavar-373 néven. A helyi média az orosz Sz-300-as vetélytársaként jellemezte a hazai fejlesztésű rakétavédelmi rendszert.

Az iszlám köztársaságban jelentős változások zajlottak a fegyveriparban az elmúlt években. A nemzetközi szankciók és embargók hatására Teherán kiterjesztette a hazai fejlesztésű fegyverek körét. Ugyanakkor nyugati katonai elemzők szerint Irán gyakran túloz, ha katonai képességeiről van szó.

Az iszlám köztársaság rakétaprogramja volt az egyik ok, amely miatt az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Azóta elmérgesedett a viszony Washington és Teherán között. Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa-öböl fölött arra hivatkozva, hogy illetéktelenül behatolt légterébe. Az Egyesült Államok szerint az incidens nemzetközi légtérben történt a Hormuzi-szoros fölött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.08.24 14:08

Itt is jó megérzése van trumpnak, irán é.koreához hasonlóan egy percig se mond le jószántából semmilyen agresszív programjáról, ha már a szír háboru meg van nyerve, miért nem vonul vissza határai mögé,neki, törökországnak is birodalmi ambíciói vannak, fáklyával járkálnak a lőporos hordó körül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html