Itt a bejelentés - Bernanke beszélt, nincs QE3

A Fed szeptemberben a nyíltpiaci bizottság kétnapos ülésén fog tárgyalni arról, hogy milyen eszközöket vessen be a gazdaság serkentése érdekében. A kvantitatív lazítás harmadik körének bejelentéséről, azaz a QE3-ról nincs szó.
NAPI, 2011. augusztus 26. péntek, 16:02
Fotó: Napi.hu

Ben S. Bernanke, a Federal Reserve pénteken, röviddel a New York-i tőzsdenyitást követően kezdte meg a piacok által várva-várt beszédét. A szövegben nincs szó azonnali intézkedésekről, vagyis nem jöttek be azok a várakozások, hogy már most jöhet a kvantitatív lazítás harmadik köre, a QE3. A további lépésekről a Fed nyíltpiaci bizottságának szeptemberi ülésén tárgyalnak majd a monetáris politika döntéshozói. A piacok némi megingás után emelkedéssel reagáltak: a dollár és az euró erősödött a svájci frankhoz képest, és pluszba váltottak a New York-i részvényindexek is, hiszen ha nem is azonnal, de mégis várható valamiféle lépés a Fedtől, ráadásul belátható időn belül.

A Fed készen áll

A krízisból való kilábalás sokkal kevésbé robusztus, ám a Federal Reserve készen áll arra, hogy szükség esetén bevesse eszközeit a tempósabb növekedés érdekében - mondta a Fed elnöke. Bernanke közölte: a Fed lefelé módosította a következő negyedévekre vonatkozó gazdasági növekedési prognózisát.

A Fednek széles paletta áll rendelkezésére, hogy további monetáris ösztönzést adjon, ám Bernanke szerint a Fed nyíltpiaci bizottsága szeptemberi ülésén folytatja majd annak megvitatását, hogy milyen eszközöket vessen be, itt fogják áttekinteni az enyhítés mellett és ellen felhozható érveket.

Azért sem hozott még a Fed döntést, mert egyelőre nem tisztázott miképp érinti az USA gazdaságát az elmúlt hetekben tapasztalt részvénypiaci hullámvasút, az adósságplafonnal kapcsolatos egyezkedések és az európai adósságválság. Ahhoz azonban nem sok kétség fér, hogy ezek a folyamatok érzékenyen érintették a háztartások hangulatát, valamint az üzlei bizalmat és fenyegetik a növekedést - mondta Bernanke. A Fed ennek ellenére szerény növekedéssel számol, ami idővel erősebbé válik.

A politikusokat kritizálja a Fed-elnök

A fiskális fenntarthatósággal kapcsolatos problémákat sürgősen meg kell oldani, miközben a politikusok nem feledkezhetnek a meg a törékeny növekedésről sem - szögezte le a Fed elnöke. Szerencsére azonban a fiskális fenntarthatóság elérése és növekedést nem rombadöntő költségvetési intézkedések nem zárják ki egymást. Hiszen egy hiteles, hosszú távon fenntartható deficit csökkentő program, ami rövid távon fiskális mozgásteret biztosít, mindkét célt szolgálhatja.

A döntéshozók a költekezési- és adóprogramok révén járulhatnak hozzá a növekedés serkentéséhez - fogalmazott Bernanke. A cél, hogy ezek a programok ösztönözzék a munkavállalást, a megtakarításokat és a beruházásokat; támogassák a magántőkét, a kutatást és fejlesztést és biztosítsák a szükséges közösségi infrastruktúrát. Az ugyan nem várható el a gazdaságtól hogy kinője magát a fiskális egyensúlytalanságokból, de egy jóval produktívabb gazdasággal könnyebb a problémák megoldása.

Az egyik legnagyobb kihívás aegy olyan fiskális döntéshozatali mechnizmus kialakítássa, ami az ország érdekeit szolgálja - emelte ki Bernanke. Hiszen az adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások a nyár folyamán megmérgezték a pénzpiacokat és feltehetően magát a gazdaságot. Ráadásul az ehhez fogható, hasonló események a jövőben komolyan elriaszthatják a befektetőket az amerikai eszközöktől és az embereknek munkát adó beruházásoktól.

Bár a részletek kidolgozása még hátravan, a politikusoknak érdemes megfontolniuk egy olyan, hatékonyabb folyamat létrehozását, ami egyértelmű, transzparens költségvetési célokat tűz ki és párosul olyan mechanizmusokkal, amik megteremtik ezeknek a céloknak a hitelességét. Ugyan az természetes, hogy a formális költségvetési célok és mechanizmusok nem helyettesítik a nehéz döntések meghozatalát, ezért kritikus, hogy a politikusok megfelelő támogatásban részesüljenek és lépések szükségességét megértessék az emberekkel is.

Izgalmas lehet a szeptember

Annak ellenére, hogy semmi bejelentést nem tett a Fed elnöke, a beszédének végén kiemeli: a hatóság biztosan meg fog tenni mindent annak érdekében, hogy visszaállítsa a magas növekedési ütemet és foglalkoztatottságot, karöltve az árstabilitással. Ez pedig nehezen értelmezhető másképp, minthogy szeptemberben bejelentik a QE3-at, vagy valamilyen, hasonló jellegű programot.

A Bernanke beszédét megelőző várakozásokról itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.08.27 16:02

@Emerico: Mondjuk nem mindegy mivel daytradelsz eur/usd, német Bund (Birger Schafermeier kedvence), határidős olaj kontraktus ( ha bevállalsz 1000 hordót ), az ilyen sp500.-on el lehet vérezni rendesen...

Aki daytradel annak csak a híreket meg az 1 max 5 perces gyertyákon a görbéket szabad nézni... mellesleg senki nem tiltja meg, hogy a daytrade poziciódat megtartsad hosszabb távon... egy stopp lossal nyerőben levédett eur/usd az maradhat a hét végéig is, ha a napi trend egyébiránt igazolja a dolgokat...

Az otp meg azért nem hulott ekkorát mert a kutya nem foglalkozik a magyar piaccal (mármint külföldi ebek se..) az csak nálunk a sláger az se sokáig már... dréga a bét nagyon, meg értelme se sok !!!

UI: Azért megnézhetsz egy eur/usd.-t 1 perces gyertyán 10 es 50.-es és 100 as mozgóátlaggal, fibok berajzolva... szerintem kitalálod merre megy az árfolyam a lényeg, hogy tudjál bukni vagyis korán vedd ki a bukót pl. 10 pipnél
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.08.27 15:24

Danke Schön ! Ebben az országban minden gagyi, mit vársz. Minden sz.rért ráadásul tízszer annyit fizetünk, mint nyugaton. A finanzen.net minden nap itt zörög a háttérben. Az Ersténél meg vannak egyéb előnyök, ami miatt egyenlőre marad.
Azért tényleg szerencsés az OTP, hogy nem hullott ekkorát, Commerzbank aranykor 24 Eu, most 1,98 Eu, hát b.sszus...nem semmi.
Még egy, azért azt látom fórumokon, hogy a day-tradelők egy része teljesen elvesztette már a realitását, nem látják a fától az erdőt, csak a grafikát nézik, az alakzatokat, néha teljesen triviális dolgokat észre sem vesznek. Így lemaradnak azért néha nagy mozgásokról, persze lehet, hogy ez így normális. Néhány napot gyötrődtem day-traddel, hát estére fájdalomcsillapító kellett, hogy a fejfájást enyhítsem. Azért veszélyes a családi életre, meg kicsit kimosódik az ember agya, vagy másképp kell csinálni, nem állandóan a grafikont nézni ? Na elmentem kapálni :-)
ui: Elnézést másoktól, kicsit elkanyarodtunk a QE3-tól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.27 14:55

@Emerico:Szóval netbrokered van (az a gagyi bétes .-) ), ott van nekik az Erste Trader is azon van minden külföldi.. persze az is saxobankos vagyis a saxonál direktben kedvezőbb feltételeket kapsz..

A Commerzbankot meg a Deutsche Bankot és a Raiffeisent érdemes lesegetni ha maradsz a kaptafánál (az van accem a netbrókeren is )

http://www.finanzen.net/aktien/Commerzbank-Aktie

A finanzen.net en fönt van az összes fontosabb részvény célárakkal elemzői véleményekkel együtt.. ha nem megy a német akkor zielpreis az a célár...

persze hulló késbe nem nyúlunk... ki kell várni az alkalmas pillanatot...a bankszektor az igen meleg , most jön ki a sütőből :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.08.27 14:33

@megalodon: Hát én az Erste-nél nem érem el az Unicreditet. Mintha még a commerz-bank lett volna a másik favoritod ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.27 13:46

@acdp: Lehet, hogy még szakad egy kicsit viszont nagyon már nincs hová:

1 Részvényre vonatkozó .

Részvényárfolyam: 0,89
2011 várható eredmény: 0,3
Könyv sterinti érték: 3,35
Osztalékok: 0,03-0,26

Szóval elöbb utóbb abbamarad a para és helyette a kapzsiság jön, mivel olyan céget vehetsz meg ami a részvényárfolyam közel négyszeresét éri és a jelenlegi részvényárfolyamot három év alatt nyereség formájában kp. ban KITERMELI... addig is a várható osztalék az állampapirpiaci hozamok felett van az elemzői célárfolyam konszenzus pedig :1,63 Eur azaz 1 év alatt duplázhat az árfolyam...

persze eső trendben van, azaz nem akkor kell belenyúlni amikor másnap még olcsóbb lesz, hanem várni kell a kedvező pillanatra mint egy ragadozó a zsákmányára :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html