Az USA magánvállalatai 238 ezer új munkahelyet létesítettek decemberben, amivel folytatódott a foglalkoztatás korábban elkezdődött határozott javulása - ismertette az ADP adatszolgáltató cég számításait a USA Today. Az elemzők 200 ezer új állást prognosztizáltak. A munkaügyi minisztérium pénteken teszi közzé decemberi foglalkoztatási adatát, amely a várakozások szerint 195 ezer új munkahelyről szólhat.

Az ADP hol pontosan, hol kevésbé pontosan jelzi előre a hivatalos munkaerő-piaci adatot. Az év utolsó hónapjában időként a szokásosnál is nagyobb eltérés mutatkozik, részben a szabadságok miatt, részben azért, mert sok munkaadó ilyenkor jelenti be a cége létszámváltozásait.

A kisvállalkozások 108 ezer, a nagyok 71 ezer, a közepesek 59 ezer munkahelyet teremtettek - derül ki az ADP jelentéséből. Az üzleti szolgáltatásokat nyújtó cégek 53 ezer, a lakásépítések emelkedő hullámán lovagoló építőiparai vállalatok 48 ezer, a kereskedelem, a közlekedés és a közüzemi szféra 47 ezer, a feldolgozóipari üzemek 19 ezer új állással járultak hozzá a teljes növekedéshez.

A munkahelyteremtés átfogja a gazdaság minden ágát, különösen jó hír, hogy az építőipar és a nagyüzemi feldolgozóipar sem maradt ki a kedvező folyamatból - hívja fel a figyelmet Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője. Úgy tűnik, hogy a vállalatok egyre magabiztosabban bővítik tevékenységüket. Ezt támasztja alá, hogy augusztus és november között havi átlagban 204 ezer új munkahelyet teremtettek.

Az USA külkereskedelmi hiánya négyéves mélypontra esett novemberben, ami valószínűvé teszi, hogy a negyedik negyedévben három százalékos éves GDP-növekedés ért el az ország. A javuló gazdasági feltételek arra sarkallták a Fedet, hogy megkezdje monetáris enyhítési intézkedései visszavonását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!