Jackson Hole - nem adott egyértelmű jelzést a Fed-elnök

Janet Yellen a Fed elnöke védelmébe vette a 2008-as pénzügyi válság után a pénzügyi rendszer működésének a szabályozására hozott törvényeket, mondván azok nagyban hozzájárultak a gazdaság egészségének a helyreállításához - írta az MTI.
Domokos Erika, 2017. augusztus 25. péntek, 18:09
Fotó: MTI/EPA

Janet Yellen, az amerikai tartalékbank rendszer, a Fed elnöke az iparosodott országok jegybankelnökeinek évi rendes informális találkozóján a Wyoming-i Jackson Hole üdülőhelyen tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a Fed változatlanul készen áll a szabályozás szükség szerinti módosítására a pénzügyi rendszer egészséges működésének a fenntartása érdekében - írta az MTI.

Beszédében Janet Yellen azonban tartózkodott az amerikai gazdaság állapotára vonatkozó megjegyzésektől és nem tett említést a Fed várható monetáris szigorításának az ütemezéséről sem. A monetáris politika várható alakulására vonatkozóan mindössze annyiban tért ki beszédében, hogy "a szabályozási rendszer csak visszafogott mértékű kiigazításokat igényelhet és azt is csak ellenálló képessége erősítése céljából". Hangsúlyozta, hogy éppen a mostani rendszer stabilitása az, ami megakadályozza az egy évtizeddel ezelőtt történtek megismétlődését.

A nemzetközi értékpapírpiacokon viszont elsősorban a Fed várható monetáris politikájára vonatkozó jelzéseket vártak Janet Yellen beszédétől.

A Fed elnökének a kiállása a pénzügyi válság rendezésére hozott törvények mellett gyakorlatilag annyit jelent, hogy a gazdaságra nézve károsnak tekinti és elutasítja a Dodd-Frank törvénynek a Republikánus párt és Donald Trump elnök által szorgalmazott visszavonását.

HOZZÁSZÓLÁSOK