A japán export 17 hónapja nem látott tempóban bővült májusban, ami enyhítette az elemzők aggodalmait a szigetország gazdaságának gyengeségével kapcsolatban - írta a BBC. A kivitel tíz százalékkal ugrott meg 2011 májusához képest, elsősorban az USA-ba irányuló export 38 százalékos felpattanásának köszönhetően. Kína - Japán legnagyobb kereskedelmi partnere - nyolc hónap óta először májusban vett több árut a szigetország cégeitől, mint egy éve. Ezzel egyidejűleg kilenc százalékkal nőtt a japán import, ami arra utal, hogy a belső kereslet is élénkül.

Az exportorientált japán gazdaság különösen megszenvedi a legfontosabb piacain jelentkező káros folyamatokat: Kínába annak ellenére esett a kivitel korábban, hogy a világ második legnagyobb gazdasága növekszik, Európába az adósságválság miatt nem tudnak többet exportálni. Ugyanakkor az amerikai kapcsolat jól ketyeg: már márciusban és áprilisban is meredeken - 24, illetve 43 százalékkal - nőttek az USA-ba irányuló szállítások. Különösen biztató, hogy a japán autógyártók növelni tudták exportjukat. Elemzők szerint ha az Amerikába irányuló kivitel erős, az ellensúlyozza a kínai és az európai export gyengélkedését.

Belenyúlni vagy nem nyúlni bele?

Az európai gazdaság erősödő pénzügyi gondjai és az amerikai foglalkoztatás kiújult gyengesége miatt a Fed - kétnapos ülése után - ma talán monetáris enyhítési programja újraindítását vagy legalább határidejének meghosszabbítását jelentheti be - véli az elemzők egy része a Reuters tudósítása szerint. Az Operation Twist névre keresztelt intézkedéscsomagban hosszabb, hat- vagy többéves futamidejű értékpapírokra cserélik a Fed kezében lévő legfeljebb hároméves kötvényeket.

Ennek határideje a hónap végén járhat le, amit meghosszabbíthatnak. Még durvább beavatkozás lenne, ha a jegybank felújítaná kötvényvásárlásait, de erre egyelőre - amíg nem mutat több adat arra, hogy az amerikai gazdaságból kifogyott a szufla - nem számítanak a szakértők. A legeslegkeményebb lépés az lenne, ha a Fed jelzáloghitekkel fedezett értékpapírokat vásárolna, hogy életet leheljen négy éve padlón lévő lakáspiacba.

Alacsony kamat, kicsit tovább

További lehetősége a Fednek, hogy még tovább meghosszabbítja azt az időszakot, ameddig nulla közelében tartja alapkamatát, amelyet 2008 decemberében vitt le erre a szintre. Az első ígéretben 2013 augusztusa, a másodikban 2014 vége szerepelt, ám elvileg nincs akadálya a további hosszabbításnak.

Sok közgazdász szerint szükség lenne egy monetáris enyhítési lépésre a kiábrándító gazdasági fejlemények ellensúlyozásához, és Janet Yellen, a Fed elnökhelyettese azt nyilatkozta: lenne értelme egyfajta "biztosítást kötni" a visszaesés kockázatának kezelésére. Ben Bernanke Fed-elnök azonban legutóbbi kongresszusi meghallgatásán nem adott semmilyen jelzést arra vonatkozóan, milyen lépésre készülnek.