Jó hír jött az EU-ból

A vártnál valamivel rosszabbul kezdődött az év az euróövezeti gazdaságban, amely azonban továbbra is robusztus ütemben bővült, a foglalkoztatottság 2008 óta a leggyorsabb mértékben emelkedett a gazdasági kilátásokat övező optimizmus növekedésének és az inflációs nyomások erősödésének közepette - erre lehet következtetni a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek januári előzetes adataiból.
MTI, 2017. január 24. kedd, 11:20
Fotó: Reuters

A kedden közölt jelentés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 54,3 pontra csökkent az idei év első hónapjában. Elemzők 54,5 pontra számítottak a decemberi 54,4 pont után. A januári előzetes érték azonban így is a második legmagasabb 2015 decembere óta, és az utóbbi öt és fél év egyik legjobb adata.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 53,6 pontra - háromhavi mélypontra - csökkent a decemberi 53,7 pontról. Elemzők 53,9 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke viszont 55,1 pontra - 69 havi csúcsra - emelkedett a decemberi 54,9 pontról, szemben az 54,8 pontos várakozásokkal. Különösen erős ütemben növekedett az árutermelő szektor az export - számos esetben az euró árfolyamának gyengüléséhez köthető - bővülésének köszönhetően.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban lassult a növekedés januárban. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyan 56,5 pontra nőtt a decemberi 55,6 pontról, de a szolgáltatóipari 53,2 pontra esett az előző havi 54,3 pontról, így a kompozit BMI 54,7 pontra süllyedt a decemberi 55,2 pontról.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország viszont a vártnál sokkal jobban teljesített. Az összetett BMI értéke 0,4 ponttal 53,8 pontra emelkedett, míg elemzők csökkenésre, 53,3 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimedzser-index a várakozásokkal összhangban 0,1 ponttal 53,4 pontra mérséklődött, míg a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index a várt 0,3 pont helyett 1,0 ponttal 53,9 pontra nőtt.

Az euróövezet gazdasága erősen kezdte a 2017-es évet. A beszerzésimenedzser-indexek januári előzetes adataiból arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék negyedéves összehasonlításban 0,4 százalékkal növekedhet a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor széles alapokon nyugvó bővülésének köszönhetően - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint a legbátorítóbb fejlemény a foglalkoztatottság erős bővülése. Mindazonáltal nem lehet minden tökéletes: miközben a költségek jelentősen emelkedtek a magasabb nyersanyagárak és a gyenge euró miatt, az eladási árak csak mérsékelten nőttek, így a haszonkulcsok az utóbbi öt évet tekintve a legnagyobb mértékben csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK