Jön a meglepetés a benzinkutaknál jövőre

Tovább csökkenhet az olaj ára a világon, a kérdés csak az, hogy hol és mikor fog talajt a piac a másfél éve kezdődött hanyatlás után. Szakértők elképzelhetőnek tartják a 20 dollár/hordós szint megérintését is, ami határozott további árcsökkenést hozhat a benzinkutaknál is.
Napi.hu, 2015. december 7. hétfő, 16:28
Fotó: Napi.hu

A nyersolaj ára tovább fog szánkázni azt követően, hogy az OPEC tagállamai a múlt hét végén kitermelésük szinten tartásáról döntöttek - írja a CNBC. A szakértők az új helyzetben már csak azt találgatják, hogy meddig tarthat a hanyatlás. Az észak-amerikai WTI szabvány ára hordóként 40 dollár alatt mozgott hétfőn, a londoni Brentet 42 dollár körül adták-vették.

Az OPEC-döntést megelőző napokban tapasztalható enyhe emelkedés után lényegében néhány óra alatt négy százalékkal csökkent a fekete arany ára. A kartell évek óta tartja napi 30 millió hordós kitermelési plafonját. Ezen az elmúlt 18 hónapban sem változtattak, pedig másfél év alatt több mint felével zuhant az olajár. Az indok: nem akarják elveszíteni piaci részesedésüket, azaz vevőiket.

Harminc dollár vagy húsz dollár

Nem kétséges, hogy tovább esnek a piaci árak, sőt, az OPEC tanácskozásán tapasztalt felfűtött hangulatból arra következtethetünk, hogy még meredekebb lesz a zuhanás - fogalmazott Warren Gilman, egy hongkongi befektetési vállalat elnöke. Hogy hol lesz a folyamat végpontja, az sok mindentől függ - teszi hozzá.

Bekavarhatnak a képbe geopolitikai változások - az Iszlám Állam kiszorulása a piacról -, az olajtermelők költségvetésének alakulása - mármint a kieső exportbevétel miatt kialakuló nagy hiányok -, mérséklődhet (vagy nőhet) a világpiaci túlkínálat és közre játszhatnak tisztán szubjektív szempontok, vezetői döntések.

De hogy a szánkázás a 30 dollár/hordós tartományban áll-e meg vagy áttöri ezt a határt, majd egészen a 20 dollár körüli szintre esik, azt most senki sem tudja megmondani.

Bírják a szaúdiak

Az utóbbira igen jó esély kínálkozik 2016-ban, ugyanis Szaúd-Arábia - az OPEC-ülést megelőző nyafogás ellenére, miszerint nagyon hiányzanak az országnak a korábbi exportbevételek - még évekig kibírja az alacsony olajárat. A rijádi vezetésnek minden lehetősége megvan arra, hogy további kölcsönöket vegyen fel, akár a nemzeti valuta megtámogatására, akár a büdzsé lyukainak betömésére - fejtegeti Gilman.

Az USA energiahivatala, az EIA azt jósolja, hogy a termelési költségeket nem fedező árak miatt jövőre napi 400 ezer hordóval eshet az olajkitermelés az országban. Ez is hozzájárulhat a piaci egyensúly visszatéréséhez, amit Gilman 2017 közepére vár.

Új világrend

Ugyanakkor a szakértők egy része úgy véli, hogy az OPEC exportja jóval kevésbé befolyásolja az árakat ma, mint az elmúlt négy évtizedben. A kartellen kívüli országok termelésének felfutása kipótolná az OPEC esetleges visszafogását.

Így aztán kialakult egy 22-es csapdája a termelők szempontjából: miért venné vissza exportját a kartell, ha a feladott piaci pozícióit azonnal elfoglalnák a rajta kívüli olajtermelők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2015.12.07 19:41

@rigolya:
Hát igen, erről Asimov "Az Alapítvány"-a és abból is az "Öszvér" jut eszembe. Értsd Öszvér, mint Orbánia.
Zseniális sorozat, nem csak sci-fi rajongóknak.
Röviden:
Évezredeken át minden logikusan matematikai modellekkel leírhatóan tervezhetően alakul, amíg valaki minden szabályt áthágó képességekkel (genetikai mutácóval) meg nem születik. Ez a képesség az emberek manipulálásának képessége. Az Öszvér a manipulátor ezek után szabályokat felülírja, világ(mindenség) uralmára tör képességeinek kihasználásával és közben beláthatatlan önpusztító folyamatokat indít el.
A trilógia poénját nem lövöm le (ha valaki kedvet kapna hozzá), de jó lenne itthon is valamiféle happyend végre már! :-)

Szóval értem én mire célzol (atomtemető stb-stb.), de én nem is magyarisztánban gondolkoztam, ez egy kis idealista eszmefuttatás volt a részemről, hiszen ez mondjuk talán EU szinten, vagy még nagyobb, valamiféle klímavédelmi társulásban gondolkozva működhetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.07 18:42

@antitroll: :D

"Az extra bevételből külön alapot" ?!?!?!?!

orbániában?! Még mennyi ellopható, einstandolható alapot hozzunk létre a fidesznyikeknek?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.07 18:41

@fazakasl: Az olcsó közlekedés jó dolog szerintem is.

De: az állam bevétele az adó. Ha valamelyik adónemből kevesebb folyik be, akkor másra kell adót kivetni.

A kreatív adókivetést pedig orbánia új szintre emelte. A gazdaságpolitikai kiszámíthatóságot haza is vágta vele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.12.07 18:21

@fazakasl:
Vitatkoznom kell Veled, ha nem is leszek népszerű akkor is. Gondolkozzunk felelősen!
Most a világon sokkal több autó fut az utakon, az alacsony üzemanyag ár pedig nem ösztönöz a takarékosságra. A legnagyobb CO2 termelő a közlekedés. Márpedig a CO2 kibocsátás csökkentése égető kérdés, lásd az érezhetően, nem csak mérhetően megkezdődött klímaváltozás. Én szeretném, ha az unokáimnak maradna valami élettér, még akkor is, ha én addigra eldobom a kanalat.
Hogy a relatíve magas árban mennyi az arabusok bűne, az nem érdekel. Szívem szerint azt mondanám, hogy a mostaninál nem engedném jobban le az üzemanyag árakat. A szinten tartását a jövedéki adóval biztosítanám. Az extra bevételből külön alapot képeznék és az energiahatékonyságot javító, környezetbarát technológiákat támogatnám meg.
Ennek mellékhatása lenne, hogy az energiafogyasztás nem szállna el az olcsó fosszilis energiahordozó árak miatt. Az pedig visszahatna az árra és az arabusok sem tudnának a kereslet növekedésére játszani. Sőt akár öngerjesztő folyamat is lenne, mert az esetleges fosszilis igény csökkenés további árcsökkenést idézne elő. Saját fegyverüket fordítanánk ellenük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2015.12.07 17:25

Essen csak, essen ........... de inkább ZUHANJON!
Valamikor 1 dollár volt egy hordónyi olaj (1 barrel) ára, és akkor mindenki megköszönte, de jól elvolt.
Aztán jöttek azok a tetves bajkeverő Közel-keletiek s minden árat egyből elrontottak.
A magyar gazdaságban különösen előnyös lenne a hazai lakosságnak a brutálisan zuhanó üzemanyag-ár, hiszen az adók alapja mindig a nyersanyagnak az ára!
A jövedéki adó, majd az egészet szumma-szummárum de együttvéve - majd a még ráfejelt 27%-os ÁFA -
az bizony a jónép soraiban teljesen kihúzta a gyufát!
Lehetne a benzin - újra és megint 6,30-ba!
És forintban persze ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html