Jön az újabb áttörés: valósággá válik az ingyen áram

A zöldenergia előretörése után most a megtermelt áram tárolásában várható fordulat, ami szakértők szerint óriási változást hozhat az egész világgazdaság működésében. Az új világ eljövetele legfeljebb években mérhető, nem évtizedekben.
Napi.hu, 2015. március 8. vasárnap, 13:06
Fotó: Reuters

Az alternatív energiaforrások párosulva az áram tárolásának új eszközeivel nem csupán a világ energiagazdálkodását forradalmasítják, hanem a világgazdaságot és a geopolitikai viszonyokat is felforgatják - írja a BBC. A nap- és a szélenergia termelésének ismert hiányossága, hogy időszakosak, következésképpen további technológiákra van szükség ahhoz, hogy valóban kifejthessék áldásos hatásukat.

Az egyik ilyen lehetőség, hogy javítják a szomszédos országok energiahálózatának összeköttetését. Így egymást támogathatják területük eltérő időjárása alapján. E megoldás gyengéje, hogy a világ kormányai egyre idegesebbek országaik energiaellátásának biztonsága miatt, ezért nem lelkesednek az olyan technológiák iránt, amelyek függőséggel járnak. További lehetőség a zöldenergia jobb kihasználására az elektromos hálózatok, a háztartási gépek és más árammal működő berendezések hatékonyságának javítása.

Ez a tuti

A forradalmi választ azonban az energiatárolás lehetőségeinek megteremtése ígéri. Ez a legizgalmasabb területe az energetikának, amely gyökeresen átalakítja azt, ahogy a fogyasztók kapcsolatba lépnek az elektromos hálózattal - fejtegeti Jimmy Aldridge, a brit Közpolitikai Kutatóintézet munkatársa. Az áramszünetek okozta gazdasági károk csak az első bizonyítékai annak, milyen sokat hozhat az emberek konyhájára az áram tárolásának forradalma.

A fejlődő országokra jellemző akadozó áramellátás folyamatos káosz forrása. Dél-Afrikában például 2008-ban emiatt be kellett zárni egy időre a legnagyobb arany- és platinabányákat, mi felnyomta e nemesfémek világpiaci árát. A megbízhatatlan áramellátás miatt a befektetők is óvatosabban közelítenek ezekhez az országokhoz. Az energiatárolás azonban nemcsak az áramszünetek elkerülésére jó, hanem segíti az áramfelhasználás egyenletessé tételét is. Ezt felismerve Puerto Rico előírja, hogy az új zöldenergia-beruházásoknak tartalmazniuk kell a megtermelt áram 30 százalékának elraktározására képes tárolási rendszer kiépítését is.

A probléma azonban a fejlődő világon kívül a fejlett országokat is sújtja. Az Egyesült Államokban a kormány adatai szerint a 2003 és 2012 között történt kisebb-nagyobb áramszünetek évente 70 milliárd dollár veszteséget okoztak. Nem véletlen, hogy számos szövetségi államban gőzerővel építik a tárolórendszereket - Kaliforniában 1,3 gigawatt kapacitást telepítenek (a paksi atomerőmű termelési képessége 2 gigawatt). Nagy-Britannia is létrehozta első hálózati szintű "áramraktárát" és Olaszország, illetve Szaúd-Arábia is hasonló lépésre készül.

Perspektívák

Ez azonban csak a kezdet. A megújuló energia párosulva a raktározással utat nyit az előtt, hogy közösségek és háztartások is képesek legyenek önmagukat ellátni villamos energiával. A jelenlegihez képest jelentősen mérsékelhetik függésüket a hálózaton érkező áramtól. Bár ennek költségei jelenleg túl nagyok ahhoz, hogy tömeges alkalmazásról beszélhessünk, ám a fejlődés brutálisan gyors. Emellett Németországban például évente 50 millió euró támogatással segítik a magánfelhasználók akkumulátorvásárlásait.

El fog jönni az a pont, ahol a tárolás kifordítja a sarkából az energiagazdálkodást, de erre még várni kell - mondja ezzel kapcsolatban egy német szakember. A költségek azonban durván csökkenni fognak. A napelemek ára öt év alatt 80 százalékkal zuhant - emlékeztet Ben Warren energetikai tanácsadó. Az áramtárolás terén ugyanezt a folyamat játszódik majd le a következő években. A fejlesztéssel foglalkozó cégeket ösztönözheti, hogy becslések szerint e részpiac értéke valahol 30 és 400 milliárd dollár között lesz a következő öt-hét évben.

Agyő, áramszolgáltatók!

Nagyon gyorsan eljöhet az az idő, amikor a házi és rendszer szintű áramtárolás miatt radikálisan csökken a vezetékes áramellátás iránti igény - állítja Albridge. A magyarázat egyszerű: nem lehet versenyezni azzal a felhasználóval, amelynek nincs üzemanyagköltsége. A brit Barclays bank becslése szerint az USA-ban 2018-ban a fogyasztók 20 százalékának már nem fog többe kerülni a tárolással kombinált napenergia felhasználása, mint a vezetékes áram.

Ezzel felborul az áramellátás elmúlt 100 évben kialakult rendje. Eddig nem volt kihívója a központi erőművekre alapuló modellnek, most azonban már van. Ezt látva a Barclays rontotta az áramtermelő cégek részvényeire adott minősítését. A Citibank szerint az energiaszolgáltató vállalatok a fejlett országokban el fogják veszíteni piacaik felét. Nem véletlen, hogy a német E.On bejelentette, hogy leválasztja fosszilis energiahordozókra, illetve atomenergiára alapuló üzletágait és a zöldenergiára koncentrál.

Az áramtárolás fejlődése utat nyit az előtt, amit Bill Watkins energetika szakértő az "energia demokratizálásának" nevez. Megszűnik a fogyasztók kiszolgáltatottsága az energiacégeknek, képessé válnak saját magukat ellátni árammal, amely a berendezések telepítése után gyakorlatilag ingyenes lesz a számukra. Úgy "terem" mint a kertjükben lévő cseresznyefa gyümölcse.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.03.09 20:54

@RealMan:

Aki ezt a városi legendát kitalálta Tesláról az volt a nagyon hülye. Tesla egy nagyon is földön járó ember volt, magyarul idegen volt tőle az idióták által kitalált történetnek szelleme. Nagyon is anyagias volt, ez nem kisebbíti feltalálói munkásságát, kb 150 szabadalma volt. Edisonnal voltak nagy riválisok, a váltakozó áram felülkerekedése az egyenáramon az ő munkásságán alapul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.03.09 18:59

Tesla-t idézve - energia, frekvencia, rezgés. Ennyi. Lehet, hogy ez az ókor, de nem vagyok mohó, nekem 8.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.03.09 18:40

@halacska39:

Hogyan kerül ez most ide? Orbánfóbiád van?
Inkább kerülgesd a horgokat, mert a végén még bekapsz egyet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.03.09 18:25

@foldnyuzo:
Nem engem, hanem Tesla-t hülyézted le, ugyanis Tesla-t idéztem.

De aranyos vagy, köszi, nem haragszom érte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.03.09 18:07

@RealMan:

Amit te képviselsz az nem is a középkor, hanem az ókor. Talán nem is jártál iskolába, ha jártál a tévtanok egyetemének a hallgatója voltál.

Csak egy hülye veszi komolyan, hogy a Nap a víz, a föld és a levegő elem. Aki ilyeneket állít az menjen az ősi nagy p...ába.

Egy hat elemis kondásnak több sütnivalója van, sőt az analfabétának is, még egyikük sem állította, hogy a föld elem meg a többi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html