Tévednek, akik azt hiszik, hogy az USA gazdasága határozott, önfenntartó növekedési pályára állhat, inkább sok éven át tartó lanyha bővülés várható - állítja Nouriel Roubini sztár közgazdász, aki azzal szerzett nevet magának, hogy megjósolta a 2008-ban kirobbant pénzügyi válságot. A Project Syndicate weboldalon megjelent írásában, amelyet a CNBC lapszemlézett, számos okot felsorol állítása alátámasztására. Szerinte már a 3 százalékos GDP-növekedésről szóló idei várakozások sem fognak teljesülni.

E jóslatok alapja ugyanis egy ideális feltételrendszer kialakulása, amelyben esnének az olajárak, emelkednének az újautó-eladások, megindulnának felfelé a lakásárak - így fedeznék a megszerzésük érdekében felvett hiteleket, és ezzel mozgásba lendítenék a lakáspiacot - és erősödne a feldolgozóipar. Ha mindez teljesülne, akkor 2012 második felében nekilendülhetne a gazdaság, ami 2013-ban erőteljes bővülést eredményezne.

Fékezés a szakadék előtt

Roubini azonban úgy véli, hogy az amerikai gazdaság tovább lassul idén és jövőre is, mivel az úgynevezett fiskális szakadéktól tartó vállalatok és magánfogyasztók visszafogják kiadásaikat. Ezzel a jelzővel azt az év végére kialakuló helyzetet illetik, akkor lejár számos jövedelemadó-kedvezmény és életbe lépnek olyan tavaly elhatározott automatikus kiadáscsökkentések, amelyek célja a költségvetési hiány lefaragása.

A falnak rohanás elkerülhető lenne, ha az elnök és az ellenzéki kongresszus ezzel kapcsolatban megállapodásra jutna egymással az év végéig, ám erre senki sem számít. A bizonytalanságot részben azért fokozza az elnökválasztás, mert addig nem mernek határozott döntéseket hozni a politikusok, részben azért, mer kimenetele nem látható előre egyelőre.

Nulla vagy rosszabb

A fiskális szakadék 4,5 százalékkal vághatja meg a 2013-as GDP-bővülést, de ha valamelyest gyengébb változata valósul meg, s ezért mondjuk csak egy 0,5 százalékos gödröt ás a gazdaság elé, akkor sem lesz több a 2013-as GDP-adat plusz 1,5 százaléknál. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a gazdaság stagnálni fog, felfelé araszolása nem éri el az egy százalékot.

Roubini úgy véli, hogy az amerikai fogyasztók egész egyszerűen nem tudják pótolni azt az 1,4 milliárd dollárt, amely az adó- és más kedvezmények miatt nem kerül majd be a zsebükbe. Mindezek alapján nem pusztán a költségvetési megszorítások fogják lefékezni az amerikai gazdaságot, hanem indirekt hatásként az elmaradó lakossági fogyasztás is.

Minden összeesküszik

A belső bajokat csak fokozzák a külsők. Az eurózóna vergődése és a nagy feltörekvő országok, elsősorban Kína GDP-bővülésének fékeződése, továbbá az olajárak beragadása viszonylag magas szinten az iráni embargó körüli politikai-katonai feszültség miatt hozzájárulnak majd az amerikai gazdaság belső bajaihoz.

A Fed is tehetetlen: hiába indít Roubini várakozásai szerint idén újabb monetáris enyhítést - azaz növeli a pénzkínálatot -, annak nem lesz hatása. A hosszú távú kamatok már most is nagyon alacsonyan állnak, további mérséklésük nem fogja felpörgetni a kiadásokat. A hitelpiac befagyott, a pénzmozgások leálltak, miután a bankok tartalékaik erősítése céljából spejzolják pénzüket. Ráadásul a dollár sem fog gyengülni, mivel más jegybankok is a monetáris enyhítés politikáját követik.

A pénzpiacok visszaesése 2013-ban zuhanásba taszíthatja az USA gazdaságát - fokozza előrejelzése sötét árnyalatát a guru. A világgazdaság pedig, amelynek immunitását amúgy is meggyengítette az európai válság és feltörekvő országok lanyhúló bővülése, tüdőgyulladást kaphat attól, hogy egyik legfőbb motorja, működési hőfokának szabályozója, az amerikai fogyasztás lefagy.