Régi-új szomszédja támadhat Magyarországnak

Azzal, hogy az Európai Unió felfüggesztette a csatlakozási tárgyalásokat a nyugat-balkáni országokkal, új utakat kell keresniük az előrelépésre. Szerbia nem habozott olyan ajánlattal előállni, ami erősen emlékeztet arra, mint ha kisebb léptéken újjászerveznék Jugoszláviát.
Komócsin Sándor, 2019. október 27. vasárnap, 19:09
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Unió döntése, miszerint egyelőre zárva tartja a kapuját a nyugat-balkáni államok előtt, ráébresztette a térség országait, hogy nem bízhatnak meg nyugat-európai szomszédaikban - idézte a Financial Times Aleksandar Vucic szerb államfőt. Az unió számos tagállama Franciaországgal az élen úgy ítéli meg, hogy előbb a belső reformokban kellene előrelépni, és csak ezt követően kellene megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. Vucic ebből azt a következtetést vonja le, hogy helyes az a politikája, amelynek célja, hogy országa szorosabbra fűzze kapcsolatait Kínával és Oroszországgal.

Belgrád kész arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodást írjon alá az öt tagállamot számláló, Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unióval, emellett arra biztatja szomszédait, hogy erősítsék meg regionális integrációjukat. "Magunkról kell gondoskodnunk" - fogalmaz Vucic -, és ez a hozzáállás igazolhatja azokat - köztük az USA vezetését -, akik rossz döntésnek tarják a két nyugat-balkáni állam uniós csatlakozási lehetőségének elnapolását.

Nem csak rajtuk múlik

Vucic élesen bírálja az EU hozzáállását, amely eddig arról szólt, hogy csak a belépni szándékozó államokon múlik, mikor teljesítik a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Immáron nyilvánvaló, hogy szó sincs erről. Szerinte nem várhatnak arra, hogy mikor gondolja meg magát a holland vagy a dán kormány - utalt arra, hogy Párizs mellett Amszterdam és Koppenhága zárkózott el a csatlakozási tárgyalások folytatásától.

A napokban Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia vezetői aláírtak egy deklarációt, amely szerint az EU schengeni zónájának mintájára megnyitják a határaikat egymás polgárai, árui, szolgáltatásai és befektetései előtt. Ebben meghívták a többi nyugat-balkáni országot is az integrációba, amellyel összességében egy 18 millió embert számláló régió jöhetne létre. Vucic úgy látja, hogy Szerbia szomszédai eddig nem voltak igazán érdekeltek egy ilyen együttműködésben, de az EU barátságtalan döntésével megváltozott a helyzet.

Ami a belgrádi kormányt illeti, készek lennének szinkronizálni Albániával és Észak-Macedóniával az áfarezsimjüket, továbbá közös befektetési ösztönzőket vezetnének be. Ezzel három országot átfogó, 12 milliós közös piac jöhetne létre.

Jugoszlávia

Szerbia egyébként 2014-ben kezdett csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, ám az uniós szakértők úgy látták, hogy mostanra nem jutott el arra a felkészültségi szintre, mint Észak-Macedónia és Albánia. Egy Belgrádban dolgozó uniós diplomata úgy fogalmazott a Financial Timesnak, hogy benyomása szerint Belgrád csak azért keresi az EU közelségét, mert Szerbia földrajzilag a határán fekszik.

Vucic regionális integrációja a volt Jugoszláviára emlékeztet, amely semleges volt a Szovjetunió és a Nyugat között, bár Szlovénia és Horvátország EU-tagságával ez már csak egy kicsi Jugoszlávia lehetne. Pontosabban még az sem, mert ehhez be kellene vonni az együttműködésbe Montenegrót, Bosznia-Hercegovinát és Koszovót is, miközben Bosznia szerb kisebbségi önkormányzata Belgrád támogatásával a kiválással kacérkodik, Koszovó függetlenségét pedig nem ismeri el Szerbia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.10.28 13:21

@csel: " BRICS (Wikipédia) betűszó öt jelentős feltörekvő gazdaság társulását takarja. Az öt ország Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság. (A betűszó az öt ország angol nevének kezdőbetűiből áll össze : Brasil, Russia, India, China és Republic of South Africa.) A BRICS-tagok mindegyike gyorsan fejlődő és frissen iparosodott ország. Jelentős regionális és globális befolyással rendelkeznek, pl. Kína és Oroszország tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának és mind az öt ország tagja a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-nak.
2013-ban a BRICS-országok közel 3 milliárd embert képviselnek, ami mintegy 40%-a a föld teljes lakosságának. Az öt ország összesített nominális GDP-je a világ GDP-jének mintegy 20%-át teszi ki. "

Azt azért nem nagyon értem, hogy Braziliának, Indiának és Dél-Afrikának mi köze van Szerbiához, Észak-Macedoniához és Albániához gazdságilag. Félre ne érts nem mondom, hogy nincs igazad, csak ezeket az országokat egy kalap alá venni teljesen felesleges gazdasági téren.

Az említett Nyugat-Balkán nem más mint a korrupció és bűnözés területe. A szerb és főleg albán maffia már így is jelentősen teret nyert a kontinensen főleg fegyverkereskedelem, prostitúció, de leginkább kábítószerkereskedelem területén. Ezek az országok egy szempontból vannak jogosan említve Braziliával, Dél-Afrikával és Indiával. Ez a korrupció, a politikai bűnözés magas foka és a társadalom szétszakadása végletes mértékben....

Nem kellene a szart importálni, van belőle már éppen elég....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.28 11:30

Albániának és Észak-Macedóninak addig van esélye egy közeli EU csatlakozásra, amíg nem nagyon közösködnek Szerbiával.
Ha ebben két országban jelentősen sikerülne csökkenteni a ma még brutális szintű korrupciót, akkor máris megkezdhetnék a csatlakozási folyamatot. Szerbia esetében viszont ennél nagyobb a baj és a jelek szerint ez nem is fog javulni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csel, 2019.10.28 10:11

BRICS (Wikipédia) betűszó öt jelentős feltörekvő gazdaság társulását takarja. Az öt ország Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság. (A betűszó az öt ország angol nevének kezdőbetűiből áll össze : Brasil, Russia, India, China és Republic of South Africa.) A BRICS-tagok mindegyike gyorsan fejlődő és frissen iparosodott ország. Jelentős regionális és globális befolyással rendelkeznek, pl. Kína és Oroszország tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának és mind az öt ország tagja a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-nak.
2013-ban a BRICS-országok közel 3 milliárd embert képviselnek, ami mintegy 40%-a a föld teljes lakosságának. Az öt ország összesített nominális GDP-je a világ GDP-jének mintegy 20%-át teszi ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.10.28 09:38

Albán-szerb barátság...XDDDD
Hamarabb fog barátkozni egymással a hiéna és az oroszlán....XDDDDD

Albánia Európa kábítószerelőállító népe, már amit nem Ázsiából és Dél-Amerikából hoznak be.
Persze nem lenne baj ha ezeket a népeket felvennék, mert akkor az ami Magyarországon folyik nem lenne olyan szörnyű, mert lenne nálunk borzalmasabb ország is az EU-ban.....

Igaza van Macron-nak. Ezek hiányoznának még Európának meg a törökök.....le is lehetne húzni a rolót....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.10.28 06:04

@CoolKoon: Albániával és Észak-Macedoniával az EU kapna két újabb, Magyarországhoz hasonló Putyin előretolt bástyát. Ha van eszük, messzire elkerülik ezt a két országot. Albániának több mint 50% muszlim, ez sem elhanyagolható tény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html