Júliusban összejön a Putyin-Trump-találkozó

Putyin és Trump külön is találkozik majd egymással a júliusi hamburgi G20-csúcson - közölte a Kreml sajtószolgálata.
Domokos Erika, 2017. május 2. kedd, 21:16
Fotó: MTI/EPA

Vlagyimir Putyin és Donald Trump amerikai elnök egyetértett egy személyes találkozó megszervezésében a G20-csoport július 7-8-ai hamburgi csúcstalálkozóján - közölte kedd este a Kreml sajtószolgálata az MTI híre szerint.

A két vezető kedden telefonon beszélt egymással. Ez volt az első ismertté vált kapcsolatfelvétel közöttük a Szíria elleni amerikai robotrepülőgép-csapás óta.

Putyin és Trump mindeddig még nem találkozott.

A két elnök megvitatott egy sor aktuális kérdést. Megvitatták, miként működjék együtt a két ország a nemzetközi porondon, hangsúlyt fektetve Oroszország és az Egyesült Államok lépéseire a terrorizmus elleni harcban, különös tekintettel a szíriai válságra. Putyin és Trump megállapodott az orosz és az amerikai külügyminiszter közötti párbeszéd élénkítéséről a szíriai tűzszünet megerősítése és ellenőrizhetősége érdekében. "A cél a valós rendezési folyamat feltételeinek megteremtése Szíriában" - állt a dokumentumban.

Putyin a Koreai-félszigettel kapcsolatban önmérsékletre és a feszültség szintjének csökkentésére szólított fel. A felek a Kreml közleménye szerint megállapodtak, hogy együtt fognak működni a probléma átfogó, diplomáciai úton történő rendezése érdekében.

Az eszmecserét az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata gyakorlatiasnak és építő jellegűnek minősítette.

HOZZÁSZÓLÁSOK