Kajával teszteli drónjait a Google

Ételfutárként teszteli szállítódrónjait a Google; az eszközökkel frissen készült mexikói ételt, burritost fognak kiszállítani egy amerikai egyetemen még szeptemberben.
MTI, 2016. szeptember 9. péntek, 18:24
Fotó: Admiral Markets

A próbaüzem helyszíne a Virginia Tech egyetem, a drónok a campuson működő egyik foodtruckról fogják vinni a tortillába csavart finomságokat a megrendelőknek - írta a Google X innovációslabor vezetője, Astro Teller egy blogbejegyzésben.

A drónok a terv szerint néhány napon belül több száz föl- és leszállást hajtanak végre. A teszt alanyai mégsem a gépek, hanem az emberek: a tesztelők arra kíváncsiak, milyen lesz a fogadtatása a levegőből érkező mannának.

A Google először 2014-ben tesztelt drónokat az ausztrál sivatagban. Ezután kaliforniai magánbirtokokon folytatódott a tesztelés. A következő évtizedben már drónokkal lehet orvosságot vagy elemeket eljuttatni természeti katasztrófák túlélőinek - írta Teller.

Sokan csak marketingfogásnak tartották, amikor Jeff Bezos, az Amazon online kereskedelmi óriás vezére 2013 végén egy tv-interjúban drónok futárként való használatáról beszélt. A rákövetkező évben a német posta elindította az automatizált "Csomagkopter" próbaüzemét - a drón többek között gyógyszereket vitt az északi-tengeri fríz szigetre, Juistra. Azóta az Amazonnak külön szolgáltatása van Prime Air néven; drónjai 30 percen belül házhoz szállítanak egy legfeljebb 2,3 kilogrammos csomagot.

HOZZÁSZÓLÁSOK