Jön a béremelés, kérdés, mikor

Csúszik a bérmegállapodás az áruházláncoknál, mert a tárgyalások közben változtak a feltételek. A szakszervezetek tűzzel-vassal harcolnak a rabszolgatörvény alkalmazása ellen.
Komócsin Sándor, 2019. január 10. csütörtök, 08:47
Fotó: Napi.hu

A munkáltatóknak és a szakszervezeteknek két hetük maradt a bérmegállapodásra, legkésőbb a január 25-26-án esedékes bérszámfejtésig ugyanis meg kell születnie az egyezségnek - mondta a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Az áruházláncok többsége arra készült, hogy bruttó 180 500-ról 200-202 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum, ehhez képest a végül 195 ezer forintban megállapított legalacsonyabb szakmunkásbér új helyzetet szült. Erre reagálva mindkét félnek új ajánlattal kellett előállnia - a szakszervezetek az üzlethálózatok esetében változatlanul arra törekednek, hogy bruttó 210-215 ezer forint legyen a legalacsonyabb bér az áruházi munkakörökben.

A viták homlokterében nem csak a 400 órás munkaidőkeret és a túlórák három évre emelt elszámolása áll - amiről több áruházlánccal is tárgyalnak -, Karsai Zoltán a lapnak jelezte, hogy van egy harmadik sarkalatos pont is. A KASZ elnöke hangsúlyozta: a több műszakban alkalmazottak többhavi munkaidőkeretében a munkáltató elvileg akár azt is megtehetné, hogy egy hónapban csak egy napot, egy vasárnapot ad ki pihenőnapnak, a többi 29 napon pedig dolgoztat.

HOZZÁSZÓLÁSOK