A bizottság "megdönthetetlen bizonyítékokat szerzett és rögzített az eljárási jognak megfelelően arról, hogy az ukrán fegyveres erők Tocska U típusú, nagy tűzhatású harcászati rakétarendszereket vetettek be a fegyveres konfliktus idején a békés lakosság ellen" - fogalmazott Petrenko.

Az SZK hangsúlyozza, hogy nagy tűzhatású fegyverekről van szó, amelyek esélyt sem adnak a békés lakosságnak a túlélésre, s ez sérti a nemzetközi normákat. A testület négy települést nevezett meg, amelyek ellen - szerinte - bizonyíthatóan ilyen rakétákat vetettek be - írja az MTI.

Kijevben egyelőre nem reagáltak a moszkvai vádakra. (Petro Porosenko nem bízza a véletlenre, az ukrán államfő népszavazást akart kiírni országa NATO-tagságról.)

A Tocska U mozgatható rakétarendszereket még a szovjet időkben fejlesztették ki, és 1989-ben állították hadrendbe. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertetése szerint a Szovjetunió szétesése után az ukrán hadseregnél jelentős arzenál maradt ilyen fegyverekből. A Tocska Ut százhúsz kilométeres hatótávolságú ballisztikus harcászati rakétákkal szerelték fel.