Képviselőházi meghallgatás: újabb kínos dolgok derültek ki Trumpról

William Taylor, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének ügyvezető nagykövete szerda délelőtt kezdődött képviselőházi meghallgatásán új információkat tárt fel Donald Trump amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos nézeteiről - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 13. szerda, 23:09
Fotó: Getty Images

Miután a felolvasott nyilatkozatában a nagykövet részletesen felidézte információit Rudy Giuliani, Trump személyes ügyvédje ukrajnai tevékenységéről és Gordon Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz delegált nagykövete ukrán tisztségviselőkkel zajlott találkozóiról, közölte: a múlt héten új információk jutottak el hozzá.

Elmondta, hogy munkatársainak egyike megkérdezte Sondland nagykövetet, mi az elnök véleménye Ukrajnáról, mire a nagykövet azt válaszolta, hogy Donald Trumpot jobban érdeklik a Giuliani által sürgetett, Bidenre vonatkozó vizsgálatok, mint Ukrajna helyzete". Taylor megerősítette, hogy Sondlanddel folytatott telefonbeszélgetésében nagykövet-kollégája neki is azt mondta, hogy "minden, beleértve a katonai segélyt is", attól függ, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan bejelenti-e vizsgálatok megindítását Bidenék ukrajnai üzleti ügyeiben és a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt ukrán beavatkozás ügyében.

Taylor kifejtette, hogy Giuliani egy külön, "szabálytalan" diplomáciai csatornát épített ki Ukrajnával olyan érdekek szolgálatában, amelyek - mint a nagykövet fogalmazott -"ellentétesek az amerikai politika hosszú távú érdekeivel". Ez a diplomácia csatorna a hivatalos nagykövetséggel és diplomáciai érintkezésekkel párhuzamosan működött - hangoztatta Taylor. Állítása szerint ezt a párhuzamos diplomáciát Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium korábbi ukrajnai különmegbízottja, Gordon Sondland nagykövet, Rick Perry amerikai energetikai miniszter, Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke és Rudy Giuliani irányította.

A nagykövet megjegyezte azt is: tudomása szerint John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó ellenezte a Trump és Zelenszkij közti telefonbeszélgetést. Ez - Taylor szerint - "összezavarta" az ukránokat, akik nem tudták, ki irányítja az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket. A nagykövet meglátása szerint "két ukrán politika van". Mint fogalmazott: "az egyik, amit ma itt megvitatunk, és amelyről az elmúlt hetekben hallottunk, a másik pedig a pozitív, a kétpárti együttműködésre épülő amerikai politika Ukrajnával kapcsolatosan".

Szerinte ez a második történet az, amelyről beszélni kellene. Úgy vélekedett, hogy Ukrajna a múltjától megszabadulni igyekvő nemzet, amely abban reménykedik, hogy az új kormányzat végre megteremt egy új Ukrajnát, amely büszke a függetlenségére Oroszországtól és sietve csatlakozna a nyugati intézményrendszerhez.

William Taylor előtt George Kent, a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kapott szót. Ő elsősorban Giuliani "üzleti partnerei", Lev Parnas és Igor Fruman tevékenységét részletezte. Parnast és Frumant - akik az egykori Szovjetunióban születtek, a múlt hónapban tartóztatták le Floridában az amerikai kampányfinanszírozási törvények megsértésének gyanújával. A meghallgatások közben Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője közölte: Trump nem követi az eseményeket, mert "túl sok a dolga".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.11.18 22:47

@antitroll:
Belegondolok, hogy hasonló törvények és pártatlan ügyészség mellett mekkora éneklés lenne itthon! Pillanatok alatt buknának a főnökök, mert alattuk mentené mindenki a bőrét, borulna a lopási hierarchia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.11.18 22:44

@antitroll:
Az usékok okosan alkalmazzák "a fortélyos félelem igazgat" elvet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.11.18 18:57

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Biden nem "az" elnök. Őt is elő fogják venni, biztos lehetsz benne.
Ne keverd össze Magyarországgal az USA-t, ott ilyenben nincs haverság, barátság. Lásd akit beidéznek, azonnal megered a nyelve, évtizedeket kaphatnak, ha nem így tesznek. Ezzel párhuzamosan a hatóságokkal való együttműködés korlátlanul enyhítheti a büntetést.
Jól kitalálták ezt az usákok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.11.18 15:42

Arról véletlenül se essen szó, hogy az előző főügyészt pont Biden nyomására menesztették Ukrajnában, amikor el akart kezdeni a fia után nyomozgatni, mert ez teljesen mellékes szál és még kiderülne, hogy nem Trump a hunyó ebben a sztoriban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html