A hot dogot vigye ingyen, máskor hozzon bankkártyát! - szintet lépett a készpénzes háború

A készpénz visszaszorításában a svédek élen járnak, sőt, egy előrejelzés szerint négy év múlva értelmetlenné válik a használata. Bemutatjuk, hol tart a készpénzellenes harc, ingyen ikeás hot doggal, magyarországi helyzettel és a megoldandó problémákkal.
Csernátony Csaba, 2019. január 24. csütörtök, 15:37
Fotó: Napi.hu

Világszerte vannak törekevések a készpénz visszaszorítására és ezzel párhuzamosan az elektronikus megoldások ösztönzésére. Magyarország ezen a téren nem áll jól, a készpénzállomány tavaly decemberben átlépte a 6000 milliárd forintot.

Svédország sokkal előrébb jár. A GDP-hez mért készpénzhasználat mindössze 1 százalékos, szemben a 10 százalékos körüli európai átlaggal és a bőven 10 százalék feletti magyarországi mutatóval. Jó példa a svédek helyzetére, hogy az egyik ottani Ikea-áruházban már ott tartanak, hogy inkább ingyen adták a hot dogot, hogy ne kelljen a készpénzzel vacakolni. Előfordult, hogy az egyik készpénzes vásárlónak azt mondták az Ikea büféjében, hogy inkább legyen a vendégük erre a hot dogra és legközelebb inkább hozzon bankkártyát és fizessen azzal. Ebben az Ikea-áruházban a vásárlók kevesebb mint 1 százaléka fizet amúgy készpénzzel, miközben a munkatársak idejének 15 százalékát viszi a készpénz kezelése.

Svédország 2023. március 24-én elbúcsúzhat a készpénztől

Visszatérve a Svédországhoz, már van olyan előrejelzés, amely konkrét időpontot mond arra, mikor tűnik el a készpénz az ottani gazdaságból. A Corvinus MNB Tanszékének blogja idézi Jonas Hedman, a Copenhagen Business School professzora és szerzőtársai által készített kutatást is, amelynek eredményéből arra következtettek,hogy Svédországban 2023. március 24-ére eltűnik a készpénz a gazdaságból.

Érdekes egy napra pontos dátum megadása a készpénz búcsújára, de a kutatók csak azt szerették volna ezzel megmutatni, hogy a következtetésük alapján addigra olyan alacsonyra csökken a svédországi készpénzhasználat, hogy egyszerű pocsékolás lenne fenntartani a készpénz-elfogadáshoz szükséges infrastruktúrát.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza megkérdezte a magyar Ikeát, hogy a magyarországi áruházakban is lehetséges-e a készpénz eltüntetése, de ennek még nem jött el az ideje. A cég válaszában közölte: még mindig nagyon jelentős a készpénzes vásárlók aránya. Igaz, a kártyás költéseknél is tempós a növekedés és az önkiszolgáló kasszák is jól mennek. A magyar leányvállalat közölte: a három magyarországi Ikea-áruházban az előző pénzügyi évben - 2017 szeptemberétől 2018 augusztusáig a vevők 49 százaléka fizetett készpénzzel. A bankkártyás fizetések aránya pedig a 2014-es 31 százalékról nőtt 51 százalékra. Az önkiszolgáló kasszáknál történt a vásárlások 35 százaléka, ezeknél pedig kizárólag bankkártyával lehet fizetni - közölte az Ikea.

Sok a probléma

A készpénz visszaszorítása mellett számos érv szól, ugyanakkor vannak megoldandó problémák, amelyekkel a svédek is komolyan foglalkoznak. Az biztos, hogy a fizetési rendszer és ezen keresztül a bankrendszer is átalakulás előtt áll, a fizetési rendszer működését viszont továbbra is a jegybanknak kell működtetnie. A svédek szerint a jelenlegi kilátások alapján két lehetséges verzió jön szóba. Az egyik a digitális jegybankpénz bevezetése, a másik a banki szabályozás szigorítása. Fontos kérdés, hogy a bankok közötti versenyt miként befolyásolja majd a készpénz eltűnése.

"Gyakori érv a készpénz mellett, hogy krízishelyzetben fontos funkciókat tud betölteni, de vajon igaz-e ez akkor is, amikor például a válsághelyzet az internet-hálózat, vagy az elektromos rendszer leállásából adódik, hiszen ekkor készpénzhez sem lehet hozzájutni, illetve a boltok maguk sem képesek kinyitni a leltározási, elszámolási rendszerek leállása miatt" - ismerteti a svédországi készpénzmentességet vizsgáló tanulmányokban szereplő kérdéseket a MNB Tanszék-blog.

Fontos, hogy az adott ország jegybankjának egy készpénzmentes gazdaságban olyan fizetési megoldásokat is biztosítania kell, amelyek offline környezetben is működőképesek. Emellett a digitális rendszer várhatóan hatékonyabbá teszi a bűncselekmények felderítését, ugyanakkor fokozottabb a kockázata a magánélet feletti kontroll lehetőségének. Választ kell adni arra is, hogy milyen biztonsági vagy akár geopolitikai kockázatokat jelenthet, különösen válsághelyzetben, politikai-katonai konfliktus esetén, hogy egy ország fizetési rendszerének működése alapvetően egy másik országban működő szolgáltató - például kártyatársaság - működésén, döntésein múlik. A készpénz búcsúja érzékeny kérdés továbbá az idősek, betegek, hátrányos helyzetűek szempontjából is. Valamint fontos kérdés, hogy mennyire biztonságos a digitális pénzek mögötti technológia, képes-e megvédeni az emberek pénzét, adatait a különböző támadásokkal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.24 23:21

@fekete seggluk: de jó életed van, hülyenyugger... amíg dolgoznak rád a rabszolgák, legalábbis...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.01.24 23:07

@Rakovszky: Én már több, mint 20 éve bankkártyával fizetek Magyarországon. Egyszerűen kényelmesebb, mint készpénzzel. Sőt a pár(5?) éve bevezetett "érintéses" fizetés még kényelmesebb, csak odateszem a kártyát és kis összegnél még PIN sem kell.
Nem kell tudnom, mennyi pénzt vigyek magammal, nem kell keresgélni, nem leszek tele visszajáró apróval. Tényleg mindenütt lehet már kártyával fizetni, akkor ki használ és mire készpénzt?
Még a lámpánál álló koldusnak sem kp-t adok, hanem Bözske utalványt, amit Orbán Viktortól kaptam. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rakovszky, 2019.01.24 18:08

Én már rég ha lehet bankkártyával fizetek Bajorországban. Egyszerűen könnyebb mint aprópénzzel bajlódni. Nemrég még csak a 10? fölötti vásárlásoknál, de már rég lementem az 1? fölöttiekhez. Zavarja a szememet a pénztárcában való keresés?
De vannak olyan vásárlások, amikor készpénz kell, Pl a szénához?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html