Kétéves csúcson az infláció az USA-ban

Az előző havihoz képest lassult a fogyasztói árak növekedésének üteme novemberben az Egyesült Államokban, az infláció azonban ezzel együtt is két éve a legmagasabb szintre, 1,7 százalékra emelkedett - derül ki a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics jelentéséből.
MTI, 2016. december 15. csütörtök, 15:27
Fotó: Stocksnap

Novemberben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban az előző havihoz képest. Az áremelkedés mértéke lassult, októberben 0,4 százalékos volt a havi növekedés. A novemberi 0,2 százalékos havi áremelkedés három hónapja a legalacsonyabb mértékű volt az Egyesült Államokban.

A fogyasztói árak éves emelkedése, az infláció viszont 1,7 százalék volt novemberben, 2014 októbere óta a legnagyobb mértékű. Az előző havi, októberi éves áremelkedés 1,6 százalék volt.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 0,2 százalék volt havi bázison novemberben az előző havi 0,1 százalék után. Az energiaárak novemberben 1,2 százalékkal, az előző hónapban 3,5 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerárak az ötödik egymást követő hónapja nem változtak. Az éves maginfláció novemberben az előző havival megegyező 2,1 százalék lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK