Kétharmados nem az orosz atomra

A magyar lakosság nagy többsége, még a Fidesz szavazóinak is jelentős része elutasítja a paksi bővítést, vidéken, ahol az ellenzék rendkívül gyenge, az emberek nagyon nagy többsége ellenzi a beruházást.
Komócsin Sándor, 2018. július 23. hétfő, 10:08
Fotó: Shutterstock

Nincs hatás a lakosságra a paksi bővítés népszerűsítése érdekében elköltött állami tízmilliárdoknak: a Medián közvélemény-kutatása szerint a többség nem szimpatizál a beruházással - írja a Népszava. A Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője annak a reprezentatív közvélemény-kutatásnak az eredményét, amelyet a Medián készített a politikus megbízásából.

A vizsgálat azt tükrözi, hogy a magyarok többsége nem szeretné, ha orosz részvétellel új atomerőmű épülne Magyarországon (képünk illusztráció). A júniusi kutatás legfontosabb következtetése, hogy a bővítést általánosságban a lakosság 41 százaléka támogatja, 51 százaléka pedig elutasítja. A tervnek egyedül a Fidesz-szavazók körében van minimális többsége, minden más társadalmi csoportban az ellenzők vannak többen.

Ha pedig úgy teszik föl a kérdést, hogy akarják-e az emberek az orosz kivitelezésű, orosz technológiájú beruházást, már csak 31 százalék a projekt támogatottsága. Még a Fidesz-szavazók közül is csak minden második ért egyet vele, az összes többi választói csoportban elsöprő többségben vannak a tervet elutasítók.

Az ellenzők aránya éppen abban a vidéki választói rétegben a legerősebb, ahol az ellenzék gyakorlatilag eltűnt az áprilisi választásokon. A vidéki városokban és a községekben csupán a választókorú népesség 28 százaléka támogatja az oroszokkal megvalósított beruházást, míg 63, illetve 65 százalékuk határozottan ellenzi.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.07.25 14:11

Jelenleg az áramfogyasztásunk 30%-a import és ez az arány a paksi blokkok leállításával még nagyobb lesz. Ez a helyzet hosszútávon nem tartható fent, kellene tehát legalább 2000 megawatt új kapacitás. Miből lesz??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.07.25 13:32

@antitroll:
Még valami az itthoni atom és import energia árának összehasonlításhoz.
Ha az itthon megtermelt energia termelői ára Pakson az új blokkokban mondjuk kW-onként 25-30 forint (ilyen összegekről is olvastam, igaz nem kormánypropagandában), akkor ha 35-40 forint áron drága időszakban importált energia áránál a különbözettel kell számolni, mint veszteséggel. Ezt csökkenti mondjuk éves átlagban, amikor a rendszerből a saját hálózatunk rugalmasságát kihasználva kvázi nulla forintért, vagy elhanyagolható áron lehet vételezni a felesleget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.07.25 13:25

@antitroll:
Ja és azt tudni kell, hogy elvben a paksi áram árában benne volt és van az költség, ami a használt fűtőelemek kezelésére, hosszú felezési idejű szennyezett hulladékok tárolására szánnak. Elvben, de gyakorlatban az elkülönített számlán ennek még nagyon óvatos becslés alapján is csak töredéke van, olyan szinten becsülték alá. Ezekre a milliárdokra ráadásul fáj valaki(k)nek a foga. Megvan még?
Hallottam erről riasztó híreket.
Ha a költségek (száz milliárdos nagyságrendről beszélünk!) kipótlását hozzáteszed a pakson most és eddig termelt árára visszamenőleg, igencsak meg fog drágulni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.07.25 13:20

@Papuska54:
Pár dolgot tegyünk helyre, mert butaságot (is) írtál.
A Pakson termelt áram most matematikailag olcsó. Mert úgy számolják.... Kifutott, könyvelésben nullára leírt reaktorokkal termelnek.
Ha megépülnek az új blokkok, akkor az általuk megtermelt áram ára nem annyi lesz, hanem többszöröse a mostani reaktorok által JELENLEG termelt áram önköltségével. Innentől már kérdéses, hogy 5-10, vagy 20 év múlva melyik áram lesz olcsóbb, a hazai, vagy az import. Ezt senki sem tudja.
Összefoglalom, óriási csúsztatás olyat állítani, hogy az új blokkok olcsóbban termelnek, mint BÁRMI más! Ez a kormány és az atomlobbi durva hazugságkampányának a része. Az viszont valós érv, hogy Magyarország ellátásbiztonsága fontos dolog.
Azt gondolom, hogy az energiapolitikának sokkal több lábon kellene állnia.
a tervezett atomerőmű kapacitásnak csak a felét építeném meg, helyette gyors felfutású és nagy hatásfokú gázzal működő csúcserőműveket építenék, jóval olcsóbban. Harmadik láb lenne a megújuló energia (nap és szél). A csikorgó-nyikorgó szélerőművön jót nevettem... :-)
Negyedik lábnak maradna az import. Ma már közös rendszerünk van az EU-ban, tehát ez nem olyan nagy probléma. Ha ott többlet és olcsó energia van, azt jobban ki tudnánk használni. Ahogy a megújuló kapacitások egész Európában egyre bővülnek, gyakrabban fog ilyen előfordulni.
Ha Paksot a jelenleg tervezett kapacitásokkal építjük meg drágán, akkor annak rugalmatlansága miatt csak korlátozottan tudjuk az eseti olcsó energiaimportot kihasználni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.25 10:33

@lauda: "mennyi a napelemek élettartama ??? Ha kiszolgálta az idejét mi lesz a sorsa ,mert ugyebár veszélyes hulladéknak minősül. "

Jajjajjajjjj... a környezetért aggódó atompárti... a használt fűtőelemek ugyan mi a bánatnak minősülnek, és hány százezer évig?? A napelemeket legalább újra lehet hasznosítani, de a használt fűtőelemek csak sugároznak, szivárognak és szennyeznek évezredekig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html