Az ellenőrök biztonsága érdekében fel kellett függeszteni Észak-Írország legnagyobb kikötőiben a Nagy-Britanniából érkező áruk EU-s protokoll szerinti átvizsgálását, mert az ellenőrzést kifogásoló agresszív, fenyegető feliratok jelentek a kikötők környékén - adta hírül a Financial Times. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió a brexit előtt megállapodott arról, hogy Észak-Írország az egységes európai piac és a vámunió része marad, mert ezzel biztosítja, hogy az ír-északír határ továbbra is szabadon átjárható maradjon. Ez a legfontosabb eredménye a múlt század végén aláírt nagypénteki egyezménynek, amely békét teremtett a brit koronához lojális, protestáns és a függetlenségpárti, katolikus írek között.

Mivel azonban Nagy-Britannia a brexit miatt önálló vámrezsimbe került, a szomszédos szigetről Észak-Írországba érkező exportot a brit hatóságok az EU megbízottjaként az uniós termékszabványoknak és vámoknak megfelelően ellenőrzik. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag vámhatár alakult ki az Ír-tengeren az Egyesült Királyságon belül Nagy-Britannia és Észak-Írország között. Az északír brit unionista pártok attól tartanak, hogy ezzel elindult országuk kiválása a brit unióból és egyesülése Írországgal, ezért ellenzik az EU-s protokoll alkalmazását.

Radikális válasz

Az új fejlemény az, hogy vannak olyan brit unionisták, akik nem érik be ezzel, és elkezdtek tiltakozó feliratokat felírni a falakra, amit a hatóságok fenyegetésnek értelmeznek. Ezért Belfastban és Larne-ban visszavonták a munkából az ellenőröket és megerősítették a rendőrségi járőrözést a kikötők környékén és bejáratánál. Ewin Poots, Észak-Írország kormányának agrárminisztere azt mondta, hogy a munkatársaival folytatott konzultáció után döntöttek a biztonsági intézkedésről.

Az állásfoglalásból nem derült ki, hogy az áruk szállítása a kikötőkből az ország belsejébe folytatódott-e az ellenőrzések leállítása ellenére vagy sem. A larne-i kikötőt üzemeltető cég nem kommentálta a helyzetet. Poots tagja az északír Demokratikus Unionista Pártnak (DUP), amelyet Arlene Foster Észak-Írország első minisztere vezet. A DUP árulással vádolta Boris Johnson brit miniszterelnököt azért, hogy a kormánya és az EU között létrejött 2019-es brexitmegállapodásban belement a belső vámhatár kialakításába az Ír-tengeren.

A párt azóta egyre erőteljesebben követeli Johnsontól, hogy vezessen be olyan különleges intézkedéseket, amelyek felülírják az uniós protokollt. Az Európai Bizottság lovat adott a DUP politikusai alá azzal, hogy január 29-én rövid időre az EU-n kívüli országnak minősítve Észak-Írországot leállította a koronavírus-vakcina szállítását az országba.

Dörgő hangok

A felfüggesztésről néhány órával egy rendkívüli tanácskozás után hoztak döntést február 1-jén, és leparancsolták a terepről azokat a szakembereket, akik éppen élelmiszerek és állati termékek uniós megfelelőségét vizsgálták. Összesen 12 egészségügyi szakértő, illetve rajtuk kívül máshoz értő szakemberek dolgoznak az uniós protokoll érvényesítésén. Mint kiderült a feliratok csak a hetek óta folyó fenyegetések folytatását jelentették.

A radikális megnyilvánulásokat politikai hovatartozástól függetlenül mindegyik politikai oldal elítélte. A DUP elfogadhatatlannak tartja, hogy tisztviselői munkát végző személyekre ilyen taktikákkal nyomást gyakoroljanak. Ezzel egyidejűleg szomorúsággal tölti el a pártot, hogy rákényszerítették az országra az uniós protokollt. Philip McGuigan, a nacionalista Sinn Féin egyik helyi vezetője már keményebben fogalmazott. Bűnöző brit unionista bandákról beszélt, akiket azon nyomban el kellene távolítani a közélet környékéről is. A rendőrség azt ígéri, hogy utána néz a dolognak.