Hosszú, bizonytalan procedúra kezdődhet el Skóciában azt követően, hogy a Nagy-Britanniához tartozó állam első minisztere bejelentette: konzultációt kezdenek egy újabb függetlenségi népszavazásról - derül ki a BBC cikkéből.

Nicola Sturgeon, aki egyben a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője is, a párt konferenciáján állt elő a kormány intézkedésével, amit felállva tapsoltak meg és hangosan éljeneztek a jelen lévő küldöttek.

Az első ilyen referendum 2014 szeptemberében volt, amikor a skótok 55 százaléka a Nagy-Britanniában maradásra szavazott. A júniusi brit függetlenségi népszavazáson azonban - szemben a Brexit 52-48 százalékos győzelmével - a skótok 62 százaléka az EU-ban maradásra, 38 százalékuk ez ellen voksolt.

Take it easy!

Az újabb népszavazásról szóló törvényt a jövő héten bocsátják társadalmi vitára, nem véletlen azonban az sem, hogy ilyen óvatosan kezdenek neki a folyamatnak - emlékeztet Philip Sim, a BBC Skócia-specialistája.

Nyilván emlékeznek arra, milyen bonyolult jogi procedúra előzte meg a 2014-es voksolást. Szükség volt például a brit parlament jóváhagyására, amelyet várhatóan a második referendum előtt is meg kell szerezni.

Ezért a bejelentés inkább arra szolgálhatott, hogy megalapozza az SNP tanácskozásának hangulatát. A jelenlévők semmit sem akarnak jobban, mint országuk kiválását a Nagy-Britanniából. Bármilyen Brexit-megállapodást köt is a londoni kormány az EU-val, ők azt akarják, hogy ennek része legyen a 300 éve elvesztett skót függetlenség helyreállítása.